2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
Választás 2010A legidősebb honatya 89 éves, a legifjabb pedig 23

A legidősebb honatya 89 éves, a legifjabb pedig 23


Az Országgyűlés legidősebb képviselője a Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett Horváth János, aki 1921-ben született, tehát most 89 éves. Rajta kívül az MSZP soraiban helyet foglaló Vitányi Iván a második legidősebb honatya, aki 1925-ben született és már betöltötte a 85. életévét.


A legidősebb országgyűlési képviselők közé tartozik még Iván László (Fidesz-KDNP) és Rozgonyi Ernő (Jobbik), mindketten 1933-as születésűek, valamint Turi-Kovács Béla, aki 1935-ben született és a Fidesz országgyűlési képviselője. A 2010-es új országgyűlésbe jutott be eddig a legkevesebb női képviselő, mindössze 35.


Legifjabb képviselők

Az új összetételű parlament legfiatalabb tagjai a Jobbik padsoraiban ülnek majd : Dúró Dóra 1987-es születésű, Farkas Gergely 1986-os és Samu Tamás Gergő szintén 1986-ba született. Életkor alapján a legfiatalabbak közt van még Bana Tibor, aki szintén a jobbikos és 1985-ben született. Dorosz Dávid az LMP, egyik legfiatalabb képviselője szintén a '80-as évek közepén született 1985-ben. Németh Zsolt a Jobbik képviselője 1984-ben Mihalovics Péter fideszes és Staudt Gábor jobbikos egyaránt 1983-as születésű, őket követi Ágh Péter fideszes honatya, aki 1982-ben és Csizi Péter szintén fideszes honatya aki megint csak 1982-ben született.

A 386 képviselő közül kilenc áll budapesti kerületi önkormányzat élén, 43 városi polgármester, 15 pedig egyben megyei közgyűlési elnök is. A szavazáson két európai parlamenti képviselőt - a Fidesz képviseletében Schmitt Pált, az EP jelenlegi alelnökét, illetve a Jobbik részéről Balczó Zoltánt - választottak országgyűlési képviselőnek.


Minden eddiginél kevesebb női képviselő jutott be a parlamentbe

Az új Országgyűlés 386 tagjából - az előzetes eredmények szerint - a nők száma 35. Közülük a legtöbben, 22-en a Fidesz-KDNP frakciójában ülnek majd. Az MSZP és a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben egyaránt 5-5 nő szerzett mandátumot, míg a Jobbik padsoraiban három nőképviselőt találunk. Az összes nőképviselő közül húsz - a parlamentbe frissen bekerült LMP és a Jobbik női képviselői mellett a Fidesz 13 hölgytagja - először lett országgyűlési képviselő, akik közt van megyei közgyűlési elnök (Magyar Anna - Csongrád megye), illetve városi polgármester (Székyné Sztrémi Melinda - Salgótarján) is.


Akik már hatodszor ülhetnek 4 éven át a patkóban


1990 óta hét képviselő most hatodik alkalommal került be a parlamentbe. Közülük hatan a Fidesz-KDNP jelöltjeként jutottak mandátumhoz (Balsai István, Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor és Salamon László), míg az MSZP soraiban Vitányi Iván az egyedüli, aki a rendszerváltás óta megszakítás nélkül képviselő.


Az újoncok

A 2010. április 11-én és 25-én megválasztott Országgyűlésben 176 fő még soha nem volt parlamenti képviselő, ugyanakkor a parlamentbe most bekerült két új párt tagjai közül az LMP padsoraiban ülő Mile Lajos a rendszerváltáskor már bekerült a parlamentbe (az MDF frakciójában ült 1990-1994 között), míg a Jobbikos Balczó Zoltán, Rozgonyi Ernő és Zakó László 1998-2002 között a MIÉP képviselőjeként tevékenykedett. A parlament alakuló ülésén a függetlenek közt várhatóan egy képviselő, Molnár Oszkár edelényi polgármester foglal majd helyet.
Négy roma képviselő lesz

A 2010-2014-es ciklusban az Országgyűlésben négy roma származású képviselő lesz. A Fidesz színeiben három: Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, Varga József, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány korábbi elnöke, valamint Berényi László, a Lungo Drom alelnöke, a Somogy megyei Közgyűlés tagja. Az LMP fővárosi listáján Osztolykán Ágnes kapott mandátumot, aki korábban minisztériumi roma referensként dolgozott, illetve a Roma Integráció Évtizede Program magyarországi titkárságvezetője volt.

2010-04-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite