2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
NagyvilágA legsúlyosabbra emelték a reaktorbaleset minősítését Japánban

A legsúlyosabbra emelték a reaktorbaleset minősítését Japánban


fukusimaA nukleáris eseményeket rangsoroló (INES-) skálán az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését - erősítette meg kedden a japán atomipar-biztonsági hivatal a sajtóban korábban megjelent értesüléseket.


Ez azt jelenti, hogy az egy hónappal ezelőtti szökőár miatt történt reaktorbalesetet az 1986-os csernobili katasztrófával azonos súlyúnak ismerték el, holott - mint mondta a hivatal illetékese - a fukusimai erőműből a szabadba került hasadóanyagok mennyisége legfeljebb a tizedrésze annak, ami a csernobili baleset idején jutott a levegőbe. Számszerűsítve ez 630 ezer terabecquerelt jelent.
Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha radioaktív anyagok "jelentős mennyiségben" jutottak a szabadba, és a szivárgás "igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre".


A Kiodo japán hírügynökség híradása szerint kisebb tűz keletkezett az atomerőmű 4-es reaktorának egyik melléképületében. A tüzet eloltották, a radioaktív sugárzás szintje nem nőtt.


Közben helyi idő szerint kedd reggel újabb földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét. A 6,4-es erősségű földmozgás epicentruma Tokiótól 77 kilométerre volt, a Csendes-óceánban, de nem hirdettek szökőárriadót. Esetleges károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite