2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonAlkotmánybíróság elé viszi az MSZP a cselédtörvényt

Alkotmánybíróság elé viszi az MSZP a cselédtörvényt


Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul, ha az új munka törvénykönyvét a nemzetgazdasági minisztérium által javasolt tartalommal, érdemi változások nélkül fogadja el a parlament - tudatta Mesterházy Attila kedden azután, hogy Borsik Jánossal, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnökével tárgyalt. Az érdek-képviseleti vezető nem zárta ki, hogy Magyarországgal szemben európai uniós eljárás induljon a jogszabály elfogadása miatt.

mesterhazy_attila001


Az MSZP elnök-frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján megismételte: elfogadhatatlannak, cselédtörvénynek tartják a gazdasági tárca által közzétett javaslatot, amelyet a kormány most már csak konzultációs munkaanyagnak tekint. A szocialista politikus alacsony színvonalúnak nevezte azt a választ, amelyet Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő adott a Gúr Nándorral, a parlament foglalkoztatási bizottságának MSZP-s elnökével együtt a kormányfőnek feltett kérdéseire.

A levélben arról kérdezték Orbán Viktort, egyetért-e azzal, hogy a munkavállalók ugyanannyi vagy kevesebb pénzért az eddiginél többet dolgozzanak, egyetért-e a szabadidő csökkentésével, illetve az elbocsátási szabályok könnyítésével. Szijjártó Péter ezekre a kérdésekre nem felelt, ehelyett azt írta: a hatályos munka törvénykönyve mellett nőtt 11 százalék fölé a munkanélküliség, így nyilvánvaló, hogy új jogszabályra van szükség, amelynek előkészítése során "mindenki elmondhatta a véleményét" - ismertette a sajtótájékoztatón kiosztott válaszlevelet Mesterházy Attila.


Megjegyezte ugyanakkor, hogy például az Autonóm Szakszervezetek Szövetségét nem hívták meg az egyeztetésekre. Ezért is vállalta az MSZP - folytatta -, hogy a szakszervezetek összes javaslatát benyújtja a parlamentnek módosító indítványként. Borsik János, a szakszervezeti szövetség elnöke a sajtótájékoztatón közölte: mind az öt parlamenti frakció vezetőjét tárgyalásra hívták, de eddig csak az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselőcsoportjának vezetője fogadta őket, a Fidesztől és a KDNP-től nem érkezett visszajelzés.


A törvénytervezetet bírálva elmondta: kiszolgáltatottá tenné a munkavállalókat és "megtámadja a szakszervezeteket" azzal, hogy megvonná a tisztségviselőik kiemelt jogvédelmet és nem biztosítana nekik munkaidő-kedvezményt. Hozzátette, felvették a kapcsolatot Andor Lászlóval, a foglalkoztatási ügyekért felelős uniós biztossal, így az Európai Bizottság munkacsoportja a tervezetet és az elfogadott jogszabályt is meg fogja vizsgálni. Mint mondta, mivel azok véleményük szerint a magyar és az uniós joggal is ellentétesek, nem kizárt, hogy uniós eljárás alá vonják Magyarországot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite