2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonAlkotmánybírósághoz fordult az SZDSZ és a SZEMA

Alkotmánybírósághoz fordult az SZDSZ és a SZEMA


Az SZDSZ és a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt szerint jogszerűtlenül utasították el népszavazási kezdeményezéseiket.

alkotmanybirosag01


Alkotmánybírósághoz fordult hétfőn az SZDSZ és a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA), mert álláspontjuk szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) jogszerűtlenül utasította el népszavazási kezdeményezéseiket. Közleményük szerint az OVB "a Fidesz szolgálatába állt".


A két párt emlékeztetett arra, hogy május 24-én négy kérdésben közösen kezdeményeztek népszavazást, egyben pedig a SZEMA önállóan. (Az első négy népszavazási kezdeményezést a két párt formálisan magánszemélyek nevében tette.)


Ungár Klára, a SZEMA elnöke és Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke a közleményben egyebek mellett arra mutat rá, hogy az elutasítás során az OVB egy még hatályba nem lépett törvényre hivatkozik, "ezért érvei teljesen jogszerűtlenek".
"A Fidesz hatalmi gépezete tovább működik: demokratikus berendezkedésünk sokadik alappillérét, a népszavazási kezdeményezést is teljesen ellehetetleníti azáltal, hogy hatályban nem lévő szabályozással, gyáva módon igyekszik meggátolni minden állampolgári véleménynyilvánítási lehetőséget, s ehhez az OVB tagjai is asszisztálnak" - írták.


A két párt közösen benyújtott kérdései így szóltak: "Egyetért-e azzal, hogy továbbra is bárki az Alkotmánybírósághoz fordulhasson, ha úgy látja, hogy egy jogszabály alkotmánysértő?; Egyetért-e azzal, hogy a Költségvetési Tanács ne akadályozhassa meg, hogy az országnak költségvetése legyen?; Egyetért-e azzal, hogy továbbra is önálló országgyűlési biztos védje a személyes adatainkat, a közérdekű adatokat viszont ne titkolhassák el előlünk?; Egyetért-e azzal, hogy a nő terhességének 12. hetéig dönthessen arról, hogy akar-e szülni?".


A SZEMA önállóan beadott népszavazási kezdeményezésének szövege: "Akarja-e, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya hatályban maradjon és Magyarország Alaptörvénye ne lépjen hatályba?".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite