2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonAlkotmánybíróságon támadják meg a magán-nyugdíjpénztári törvényt

Alkotmánybíróságon támadják meg a magán-nyugdíjpénztári törvényt


LMP01Az LMP szerint a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre irányuló, hétfő este elfogadott - szerintük alkotmányellenes - törvényjavaslat szabad utat engedtek a kormánynak arra, hogy az rátegye a kezét a magán-nyugdíjkasszákban felhalmozott befizetésekre, ezért a párt Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést.


Az LMP emlékeztet arra, hogy a kormánypártok elutasították az LMP módosító javaslatát. Az elfogadott törvényjavaslat pedig nem szól másról, mint hogy a kormány - a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére - einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magán-nyugdíjkasszákban felhalmoztak - ismertetik.
Kifejtették továbbá, hogy nem tudják, "hogyan kerül majd elszámolásra az az összeg, amit 14 hónapra, ki nem mondott céllal és iránnyal az állami nyugdíjkasszába térítenek el", illetve hogy a magánnyugdíjpénztár ügyfelei ezt a pénzt "hogyan fogják később visszakapni, milyen jogalapon tudják visszakövetelni".
Az LMP szerint a magán-nyugdíjpénztári ügyfeleket még hátrányos megkülönböztetés is éri, mivel a pénz átirányításával ők csak veszíthetnek, az állami nyugdíjrendszerben lévők élvezik majd az előnyöket.
A Fidesz-KDNP frakciószövetség által hétfőn elfogadott törvényjavaslat az LMP szerint tehát alkotmányellenes - szögezték le, hozzátéve: "az ökopárt módosító javaslata alkalmas lett volna arra, hogy az alkotmányos aggályokat eloszlassa: egy egyszerű technikai fogással el lehetett volna érni, hogy kiderüljön, mi lesz azzal a pénzzel, amit most egyszerűen ellopnak".
Az Országgyűlés hétfő este fogadta el a kormány azon javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite