2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonAlkotmánymódosítás: a frakciók javaslataira vár a kormány

Alkotmánymódosítás: a frakciók javaslataira vár a kormány


Navracsics TiborA kormány nem vesz részt a jogalkotásban megszokott módon az alkotmányozási folyamatban - jelentette ki Navracsics Tibor.


Az új alaptörvény elfogadásáról rendeztek nemzetközi szakértői konferenciát ma Budapesten. Navracsics Tibor szerint az új Alkotmány elfogadását elsősorban az alkotmányosságba vetett hit megrendülése teszi szükségessé, ezért az politikai és erkölcsi kötelesség.


A 2006 őszi rendőri erőszak és az államadósság elmúlt nyolc évben bekövetkezett hihetetlen mértékű növekedése megingatta az emberek alkotmányosságba vetett hitét, amit helyre kell állítani - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. A kormánypártok ezért az új alaptörvényben - az Európai Unió Alapjogi Chartája nyomán - új emberi jogi katalógust fogalmaznának meg és "adósságféket" vezetnének be.

A kormány a parlamenti frakciók javaslatait várja


Navracsics Tibor ugyanakkor kiemelte: a kormány nem vesz részt a jogalkotásban megszokott módon az alkotmányozási folyamatban. Hivatalos álláspontját csak az alkotmánykoncepciók ismeretében fejti ki és minél több frakció beterjesztésére számít.


Korszerűnek kell lennie az új alaptörvénynek

Szájer József szerint az új alkotmány elfogadása nemzeti ügy, de egyben világraszóló vállalkozás is, amellyel szeretnének példát mutatni arra, milyen egy XXI. századi, a környezeti értékeket és a fenntartható gazdasági fejlődést is szem előtt tartó alkotmány. Mint fogalmazott: az új alkotmánynak reagálnia kell a kor kihívásaira, meg kell akadályozza a jövő feléléséhez vezető eladósodást és segítenie kell a környezet megóvását. Szájer József szavai szerint az államszervezet tekintetében a dokumentum konzervatív lesz: nem szándéka "felborítani" a jelenlegi intézményrendszert.


Az Ab nem ragaszkodik az utólagos absztrakt normakontrollhoz


Az Alkotmánybíróság (Ab) nem ragaszkodik ahhoz, hogy bárki utólagos absztrakt normakontrollt kezdeményezhessen a testületnél, sőt, indokoltnak tartja, hogy annak lehetőségét jogi érdekhez kössék - mondta Paczolay Péter.
Az Alkotmánybíróság elnöke kifejtette: a hatályos szabályozás törvényben meghatározott esetekben bárki számára lehetővé teszi, hogy utólagos absztrakt normakontrollt indítványozzon. Mint mondta, ez az a terület, ahol az Alkotmánybíróság hatásköre nemzetközi viszonylatban is szokatlanul szélesnek nevezhető.


"A lényeg az, hogy az európai elvárásoknak megfelelően azok a természetes személyek, akik alkotmányos jogaik megsértését érzékelik, az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak valamilyen módon" - jelentette ki Paczolay Péter.


Egyre több kérdőív érkezik a KEKH-hez


A választók is megoszthatják véleményüket az alkotmányozás témájában. Március 4-ig több mint 115 ezer alkotmányozással kérdőívet küldtek vissza a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának - mondta Vetési Iván, a szervezet vezetője.


Az új alaptörvény megalkotásában segítő kérdéssor március 7-ig jut el minden magyar állampolgárhoz, akik a kézhez vételtől számított két héten belül küldhetik vissza azt - mondta Vetési.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite