2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonAlkotmányozás: hatalmas gesztus az ellenzék felé

Alkotmányozás: hatalmas gesztus az ellenzék felé


alkotmányA korábbi tervekkel ellentétben vitairat lesz az alkotmánykoncepció. A változtatás célja, hogy ellenzéki erők visszatérjenek az alkotmányozási folyamatba - jelentette ki a Köztévében Salamon László.


Olyan gesztust tettünk az alkotmányozás kapcsán, amilyet kormányerő még nem tett: annak érdekében, hogy az ellenzéki erők visszatérjenek az alkotmányozási folyamatba. Lemondtunk az alkotmánykoncepció kötelező jogi érvényéről így az egy vitairat lesz - jelentette ki Salamon László, az alkotmánykoncepciót kidolgozó eseti bizottság elnöke a köztévé reggeli műsorában.
A politikus cáfolta, hogy mindez azért következett volna be, mert a KDNP bírálta a Fideszt, amiért az nem állt ki kellőképp a kereszténydemokrata értékek mellett.


Elismerte, hogy az alkotmányozás kapcsán vannak viták a kormánypárti frakciók tagjai között, de ez szerinte nem pártvonal mentén zajlik.
Arra a felvetésre, hogy az LMP szerint túl rövid az idő az alkotmányozási folyamatra, annak határidejét ki kellene tolni az év végéig, a KDNP-s politikus azt mondta: a magyar történelemnek ez a leghosszabb alkotmányozási ideje. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1848-ban március 15-én kezdtek alkotmányozni, és ápr. 11-én szentesítette azt a király, 1989-ben mindössze három hónapig tárgyalt az Ellenzéki Kerekasztal.


Salamon szerint a szocialisták nem bírják elviselni, hogy akkor születik alkotmány, amikor ők ellenzékben vannak, ezért a folyamat politikai bojkottját hirdették meg. Az LMP húzódozását sem érti, mert a koncepcióval nincs bajuk, kifogásaik nem az alkotmányelőkészítő bizottság eljárásával kapcsolatosak - szögezte le.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite