2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonAlkotmányozás: nem hátrál meg az LMP

Alkotmányozás: nem hátrál meg az LMP


Schiffer AndrásAz LMP szerint konstruktív a mostani kormányzati hozzáállás az alkotmányozáshoz, de nevetségesnek tartják az erre fordított időt.


Az LMP előrelépésként értékeli, hogy a három, általuk a demokratikus alkotmányozáshoz elengedhetetlennek nevezett feltétel közül a kormánypártok kettőt is hajlandóak lennének teljesíteni, de a párt egyelőre nem tér vissza az alkotmányozás folyamatába - közölte Schiffer András.


A fideszes Gulyás Gergely kedden a Duna Televízióban mondta azt, hogy véleménye szerint visszaállítják az Alkotmánybíróság csorbítás előtti jogkörét.
Emlékeztetett arra is, hogy múlt héten pénteken az alkotmányügyi és az alkotmány-előkészítő eseti bizottságban elfogadták azt a jobbikos módosító indítványt, hogy ne kelljen két, egymást követő parlament kétharmados többségének jóváhagyása az új alkotmány módosításához.


Schiffer András úgy fogalmazott, hogy ennek a két feltételnek a szempontjából egészen konstruktívnak tűnik a kormányerők jelenlegi hozzáállása, habár - hangsúlyozta - hogy egyelőre ezekre a javaslatokra csak olyan ígéretet kaptak, hogy azok majd a sarkalatos törvényekbe bekerülnek, "ez köszönőviszonyban sincs azzal, amit az LMP kért" - jelentette ki.


Felhívta a figyelmet arra, hogy nem véletlenül beszéltek az alkotmányozás időtartamáról, mert öt hét alatt "nevetséges" összehozni egy ilyen súlyú jogszabályt, mert a rövid idő veszélyezteti a minőséget és azt is meghiúsítja, hogy az emberek részt vehessenek a folyamatban. Hozzátette, ráadásul ezt a feltételt a kormányerők nem is akarják megvalósítani.
Kijelentette, ha valóban garanciát kapnának arra, hogy mindhárom feltétel teljesülni fog, akkor visszatérnének a folyamatba, de addig biztosan nem.


Torgyán József: nemzetellenes bűntett nem részt venni az alkotmányozásban


Aki nem vesz részt az alkotmányozás folyamatában, nemzetellenes bűntettet követ el, még ha azt is hiszi, ezzel nemzetmentő feladatot hajt végre - nyilatkozta Torgyán József az A, mint alkotmány blogoldalnak adott interjújában.
A cikk szerint a volt kisgazda pártelnök alapjában véve elfogadhatónak tartja az alkotmány-előkészítő bizottság által összeállított koncepciót, mely azonban - mint fogalmazott - tartalmaz "trehány megfogalmazásokat".


Torgyán támogathatónak ítélte, hogy az új alkotmányt - Deák Ferenc húsvéti üzenetének mintájára - húsvét hétfőn fogadják el, és azt is, hogy preambulumában utalás történjen ne csak magára a Szent Koronára, hanem a Szentkorona-tanra is. A korábbi miniszter szerint azonban nem szabad, hogy a preambulummal kapcsolatos viták elvonják a figyelmet a fontosabb kérdésekről.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite