2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonÁll a bál: füstbe borult az Andrássy út

Áll a bál: füstbe borult az Andrássy út


rendvedelmidemonstracioFüstbombát és jelzőrakétát is bevetettek a tüntető tűzoltók és több tűzcsapot is megnyitottak.


Füstbe borult az Andrássy út


Szombat délelőtt az Andrássy út Oktogon és Opera közötti szakasza egy időre teljesen füstbe borult, a megnyitott tűzoltócsapokat a rendőrök lezáratták, de például a Nagymező utcánál még mindig ömlik a víz az utcára. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera között minden tűzcsaphoz egy-egy rendőrt állítottak. A tüntetők petárdákat is dobáltak, az akciót üdvrivalgással fogadták a menet résztvevői. Közben a tűzoltó-szakszervezet vezetői felszólították kollégáikat, ne használjanak jelzőeszközöket.
Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt kérte, tegyék el a demonstrálók a tűzoltóbaltákat, mert az ombudsmani hivatal jelen lévő képviselői szerint fegyvernek minősülnek, és emiatt eljárás indítható a tüntetők ellen.


Félig megtelt az Andrássy út


Elindult a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák tüntető menete szombat délelőtt a fővárosi Hősök teréről a parlamenthez. Az 56-osok terén több tucatnyi autóbusz sorakozik, amelyek az ország különböző részeiből szállították a hivatásos és fegyveres szervezetek tagjait. Legnagyobb létszámmal a tűzoltók képviseltetik magukat, akik egy órával a demonstráció kezdete előtt érkeztek a helyszínre, füttyszó, valamint légvédelmi sziréna hangjai mellett vonultak át a Hősök terére.


Az 56-osok terén a hivatásos és fegyveres szervek tagjai egy kört tettek a Hősök terén, majd az Andrássy úton rendőri biztosítás mellett menetoszlopban elindultak az Alkotmány utcába. Elől a rendőrök, majd a polgári védelmisek, a katonák, a vámosok, a börtönőrök, majd a tűzoltók vonultak. Utóbbiak döntő többsége egyenruhát, és bevetési védőruhát visel a belügyminiszter korábbi tiltó határozata ellenére. A menetet két tűzoltóautó vezeti. Amikor menet a Kodály köröndhöz ért, a sort záró tűzoltók akkor fordultak ki a Hősök teréről, így az Andrássy utat félig megtöltötték. Nagyon sok szakszervezeti zászló, tiltakozó transzparens és szórólap van a felvonulók kezében, füttyszóval vonulnak végig az úton.


A tűzoltók egyik transzparensére azt írták " mi a macskát is mentjük, de velünk a kutya sem törődik". A börtönőrök és a tűzoltók a vállukon egy-egy koporsót is cipelnek, amelyek - mint mondták - "15 éves szolgálati törvényük" ravatalát jelképezik.
A belügyminiszter megtiltotta, hogy a rendvédelmisek a tüntetésen egyenruhát viseljenek, a tűzoltók többségén fehér póló vagy láthatósági mellény, a rendőrökön kék színű dzseki, a vámosokon zöld sapka és póló van, hogy így különböztessék meg magukat.


A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák, börtönőrök és tűzoltók tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követelve.


A tüntetők délben az Andrássy úton át vonulnak a Parlament közelébe, ott reggelig tart a demonstráció. A hivatalos kezdési időpont előtt egy órával a tüntetők már megtöltötték a Hősök terét, a rendőrség a forgalmat elterelte.


Forrás: MTI/HÍR PORT24


A témához kapcsolódó cikkeink:


Demonstráció: megtelt a Hősök tere, indulnak a parlament elé>>>

 

2011-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite