2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁll a bál Taron

Áll a bál Taron


Végletesen megosztja egy már megnyert uniós pályázat a Nógrád megyei Tar önkormányzatát. A képviselők többsége szerint a falunak nincs pénze a 127 millió forintos beruházás önrészére, és azt mondják, amíg éhező gyerek van a faluban, az önkormányzat ne költsön luxusberuházásra. A polgármester szerint viszont jelenleg nincs más kitörési lehetőségük, mint a tudományos turizmus beindítása.

Tar


Egy önkormányzati ingatlan hasznosítása miatt áll vitában a Nógrád megyei község képviselő-testülete és a polgármester. Tar ugyanis megnyert egy uniós pályázatot, amelyben 127 millió forintot kapna egy a jövő energiaforrásait bemutató kiállítóházra. A tervek szerint a településre a Budapesti Műszaki Egyetem közreműködésével érkeznének kazánok és egyéb berendezések. A határon átnyúló program szlovákiai bemutatótermében hasonló vállalkozás működne.

A két programtól azt várnák a nyertes pályázók, hogy meginduljon Tarba a tudományos turizmus. A helyi önkormányzat azonban úgy döntött, nem szavazza meg a pályázat 6 millió forintos önrészéhez a hitelfelvételt. A független polgármester szerint a képviselők rosszul kezelik az ügyet. Román István elmondása szerint Tarnak az egyetlen lehetősége, hogy előre meneküljön. A polgármester megdöbbent azon, hogy olyan indokok miatt szalasztanák el a „nagy lehetőséget", mert „vannak emberek, akiknek zsíros kenyérre nincs pénzük".

A képviselő-testület szerint a pályázattal az a gond, hogy a névleg hatmilliós önrész ténylegesen ennek tízszerese, vagyis az önkormányzatot indokolatlanul késztetné eladósodásra. „Partnerek híján valamennyi beruházási forrásköltséget nekünk kellene előteremteni, számításaink szerint ez közel 60-70 millió forintos forrásösszegre rúg, amelyre mindenképp hitelre lenne szükségünk"- mondta el Danyi Gyula önkormányzati képviselő.

A testület szerint Taron inkább a szennyvízberuházást, és a szociális kiadásokat kellene rendbe tenni. Az uniós pályázat ügyében viszont egyelőre patthelyzet van, így lehetséges, hogy Tar elbukja a már megnyert 127 millió forintot.


Nógrád24.hu

 

2011-02-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite