2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonÁllamadósság csökkentésére is felajánlható az adó egy százaléka

Államadósság csökkentésére is felajánlható az adó egy százaléka


takarékAz ötletet egy győri plébános adta, a miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy adókedvezményt kapnak azok, akik az „Összefogás az államadósság ellen" nevet viselő alapba befizetnek majd.


A személyi jövedelemadó 1 százalékát is fel lehet majd ajánlani az államadóság csökkentésére. Erről a nemzetgazdasági miniszter terjeszt be törvényjavaslatot. A tervek szerint, adókedvezményt kaphatnak azok, akik az "Összefogás az államadósság ellen" elnevezésű alapba fizetnek. A törvényjavaslat jövő hét elejére készülhet el - értesült a HÍR PORT24.


A PPP konstrukcióban megvalósult autópályák növelték meg leginkább az államadósság mértékét. Az M6-os autópálya eredetileg 400 milliárd forintba került volna, de a PPP konstrukció miatt a végösszeg meghaladhatja az 1400 milliárd forintot is. A magán és az állami tőkéből megépült sztrádák, sportcsarnokok, uszodák hosszabb távon 3 ezer milliárd forinttal terhelik meg az államadósságot, amely most 22 ezer milliárd forint. Ez a GDP több, mint 80 százaléka. Az új alkotmány tervezete szerint ez a jövőben már csak 50 százalék lehet.


A jövő évtől mindenki hozzájárulhat az államadóság csökkentéséhez. A kormány ugyanis egy számlát nyit és erre bárki, bármekkora összeget utalhat, ami 3 napon belül az adósságcsökkentő alapba kerül. Az ötletet egy győri plébános Rédly Elemér adta. A Hit Pajzsa Díj átvételekor jelentette be a katolikus plébános, hogy egymillió forinttal létrehoz egy alapot az államadósság csökkentésére.

A plébános szerint a teher, az adósság mindenkit szorít. Tehát amikor ennek a megszabadulásáról beszélek, akkor azt hiszem, mindenki közös érdekéről beszélek és nem a kormány érdekéről, vagy mások érdekéről - tette hozzá.

A miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy adókedvezményt kapnak azok, akik az „Összefogás az államadósság ellen"nevet viselő alapba befizetnek majd.


A nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást illetve felkérést, hogy záros határidőn belül olyan törvénymódosítást készítsen elő, amely törvénymódosítás az adó oldalról is elismeri ezeknek az embereknek az erőfeszítéseit, magyarul a magánszemélyek az szja alapjából, a vállalatok pedig a társasági adóalapjából le tudják írni bizonyos mértékben azt az összeget, amit ide befizetnek - mondta Szijjártó Péter.


A HÍR PORT24 információi szerint a személyi jövedelemadó 1 százalékát is fel lehet majd ajánlani az államadóság csökkentésére.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite