2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
NagyvilágÁllami pompával temetik a lengyel elnököt

Állami pompával temetik a lengyel elnököt


Vasárnap délután kezdődött Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége temetése. Krakkóban több százezer ember gyűlt össze, hogy elbúcsúzzon Kaczynskitől, de a múlt hétvégén repülőszerencsétlenségben elhunyt államfő temetésére sok állami vezető nem tudott elmenni a légi közlekedést megbénítő vulkáni hamufelhő miatt. A koporsókat Krakkóba szállító gép is csak alacsonyan repülhetett.

Lengyel elnöki pár temetése


Már a kora reggeli órákban sokan gyülekeztek a krakkói Wawel-székesegyház előtt és a belvárosban, hogy elbúcsúzzanak a légi szerencsétlenség áldozatául esett lengyel elnöki pártól, Lech Kaczynskitől és feleségétől, Mariától. Az elhunytak koporsóit vasárnap délelőtt katonai repülőgéppel szállították a városba. Az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu miatt a gép kis magasságban repülhetett. A két, nemzeti lobogóval letakart koporsót pompaautókkal vitték a krakkói Mária-templomba, búcsúzó lengyelek sorfalai között.


A gyászszertartáson csak az elnöki pár családja és közeli barátai, valamint a lengyel vezetők és külföldi küldöttségek vehetnek részt. A szentmise után a koporsókat ágyútalpon viszik majd a királyi fellegvárban álló Wawel-székesegyházba, Lengyelország nagyjainak panteonjába.


Az elnöki házaspár koporsóit az egykori lengyel főváros, Krakkó központi terén, a Ryneken álló Mária-templomban ravatalozták fel, ahol eredetileg XVI. Benedek pápa küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatott volna be szentmisét, de a bíboros a vulkáni hamu miatt lemondta krakkói útját. A Vatikánt Józef Kowalczyk lengyelországi pápai nuncius képviseli, ő olvassa fel a Sodano által előkészített szentbeszédet. A gyászmisét Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezeti, vele együtt koncelebrál több tucat püspök. Az elnöki pár temetési szertartása délután kettőkor kezdődött a Mária-templomban.
A gyászmise kétperces csenddel kezdődött, majd Mozart Requiemjével folytatódott. Stanislaw Dziwisz bíboros beszédében egyebek között azt mondta, hogy Lech Kaczynski és Maria Kaczynska koporsójába beleíródott útitársaik sorsa is, akik őket katasztrófával végződő katyni látogatásukra elkísérték, és velük együtt életüket vesztették, valamint a katyni tömegsírokban fekvő lengyelek emlékezete is.


Tízezrek az utcákon


A városban szép az idő, süt a nap, 18 fokot mértek. A templomban mintegy 700 vendég gyűlt össze. A többi vendég számára a főtéren 5 ezer ülőhelyet készítettek elő. A lengyel rendőrségi adatai szerint több mint 90 ezren kísérik figyelemmel a gyászszertartást. A krakkói főtéren, a Ryneken és a szomszédos utcákban 45 ezren, a Blonia réten 40 ezren, a Lagiewniki városrészben lévő Isteni Irgalom-székesegyháznál pedig további 7 ezren gyűltek össze.


A 14 órakor, a Mária-templomban kezdődött gyászmisét az itteni érdeklődők kivetítőkön láthatják.


Sokan távol maradtak


Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát a temetésen. A hamufelhő miatt azonban számos állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök mondta le részvételét a temetésen. Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonban részt vesz a temetésen, az orosz delegáció két gépe rendben landolt vasárnap Krakkóban.


Vasárnap déltájban vonattal érkezett Krakkóba Bronislaw Komorowski ügyvezető államfő, Donald Tusk miniszterelnök, a kormány tagjai, valamint az elhunytak családtagjai. Szombaton a lengyel politikusok még úgy tervezték, hogy repülőgéppel utaznak, de vasárnap reggel letettek erről. Vonattal utaztak a Kaczynski család tagjai is, köztük Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke és Lech lánya, Marta. Társaságukban vannak a PiS politikusai és az elnöki hivatal képviselői.


Megérkezett Krakkóba Sólyom László köztársasági elnök is, aki a kérdésre, hogy az európai légtérzár miatt felmerült-e lengyelországi utazásának törlése, azt válaszolta: ez kizárt volt, Magyarország számára fontos demonstrálni a barátságot Lengyelországgal, és ő ezt személyesen is szívügyének tekinti. Sólyom szerint Magyarország méltóképpen búcsúzott a lengyel államférfitól a szombati gyásznapon. "Mostanában már azt mondogatták, hogy az a nagy lengyel-magyar barátság, amely még a hatvanas-hetvenes években minket magával ragadott, talán lanyhulóban van, de ez az esemény megmutatta, hogy ez nem igaz, ez a barátság él" - mondta a magyar államfő.


Megkondul a Zsigmond-harang, és 21 ágyú dördül


A 15 óra 30 perckor induló gyászmenetben csak a család, a barátok és lengyel vezetők kapnak helyet. Megszólaltatják majd a székesegyház tornyában lévő12 tonnás Zsigmond-harangot, amely csak a legfontosabb alkalmakkor, lengyel királyok koronázásakor és temetésekor kap szerepet. Az 1520-ban öntött, négy méter és hatvan centiméter magas harangot huszonkilencszer kondítják meg.
Később a külföldi vendégek is a Wawelbe mennek, ahol fél ötkor gyászmisén vesznek részt, amelyet Stanislaw Dziwisz krakkói érsek mutat be az elnök és felesége emlékére. A szertartás után a koporsókat leviszik a székesegyház altemplomába, közös szarkofágba helyezik őket, miközben 21 ágyúlövés hangzik el.


Az altemplomba este és éjjel szabad lesz a bejárás, hogy az emberek elbúcsúzhassanak az elnöki házaspártól. Már most több ezren gyűltek össze a Wawel környékén.

2010-04-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite