2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁllami támogatásból működtetik a csesztvei Madách Emlékmúzeumot

Állami támogatásból működtetik a csesztvei Madách Emlékmúzeumot


Az új múzeumi törvény értelmében januártól a 328 lakosú Csesztve önkormányzatának kezelésébe került Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye, a Madách Imre Emlékmúzeum. Palman Imre, a Nógrád megyei falu polgármestere az MTI-nek elmondta: az idénre nyújtott mintegy 6,1 millió forintos állami támogatásból működtetik az intézményt.

Madách Imre Emlékmúzeum

Palman Imre kiemelte: a Madách Emlékmúzeumot saját költségvetésből nem tudnák működtetni. A múzeumot évente átlagosan 3 ezren keresik fel.

Az épület állagmegóvása mellett közmunkások alkalmazásával gondozzák a múzeumot körülvevő három hektáros parkot, és mint a polgármester elmondta, könnyebbség számukra, hogy a park januártól már nem természetvédelmi terület, hanem helyi védettség alatt áll.

Lesz egy alkalmazott a múzeumban, aki a múzeumi feladatok mellett a könyvtár és a művelődési ház vezetését is végzi, a posztra rövidesen kiírják a pályázatot - közölte a polgármester.

Palman Imre hangsúlyozta, hogy egy évvel korábban még egy felújításra szoruló épületet vett volna át az önkormányzat, ez a beruházás azonban tavaly őszre elkészült. A Madách Emlékmúzeumot 513 ezer euróból (mintegy 150 millió forintból) újították fel a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A fejlesztésre közösen nyerte el a pénzt a korábbi fenntartó, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet, valamint a Szlovák Nemzeti Múzeum. A projekt keretében újították fel a szlovákiai Alsósztregován, Madách Imre szülőhelyén található kastélyt is.

Csesztvén új állandó kiállítást is nyitottak októberben. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai által berendezett tárlat betekintést ad a 19. század közepi életbe, láthatja a látogató Madách és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit, a család korabeli szalonját, egy színpadon kosztümök felhasználásával szerepelhetnek a diákok. A költő-író életútját az életműre, Az ember tragédiájára koncentrálva modern technikai eszközök felhasználásával mutatják be, a Tragédia filmes és színházi feldolgozásait, valamint kéziratos oldalait is megnézhetik a Csesztvére látogatók.

Madách Imre 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite