2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonÁllami tulajdonba kerül a közmédiumok vagyonának jelentős része

Állami tulajdonba kerül a közmédiumok vagyonának jelentős része


rádiĂł Ă©pĂĽleteÁllami tulajdonba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának jelentős része.


Az erről szóló, az új médiastruktúrát érintő törvénymódosítási javaslatot - amely a nyáron elfogadott médiacsomag egyik elemét változtatná meg -, valamint az ahhoz kapcsolódó határozati javaslatot hétfőn terjesztette a parlament elé a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal.
Az előterjesztés kimondja: az Országgyűlés határozatban rendelkezik a Közszolgálati Közalapítvány, a Magyar Rádió Zrt., a Magyar Televízió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának térítésmentes állami tulajdonba adásáról; a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolná majd. A részvénytársaságok tulajdonában maradó - a működésükhöz szükséges vagyonnak, valamint a jogi személyiségükhöz közvetlenül kapcsolódó vagyoni értékű jogosultságoknak a köréről - a Közszolgálati Közalapítvány a közmédium-vezérigazgatók javaslatára dönt.
A vagyonátadás részleteiről a határozati javaslatban a benyújtók kifejtik, hogy a közszolgálati részvénytársaságok és a jogelődeik fennállása során az általuk készített, sugárzott, illetve egyéb módon közreadott hang-, mozgókép-, valamint fényképfelvételek, továbbá a műsor- és hírszolgáltatás kapcsán keletkezett egyéb dokumentumok - azaz az archívumok - és a közszolgálati részvénytársaságok tulajdonában álló jelmez-, díszlet- ás kottatár vonatkozásában - "a jövendő generációk számára történő megőrzésük céljából" - a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket ugyancsak a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolná.
Az Országgyűlés - az indítvány szerint - felkéri a médiatanácsot mint az alap kezelőjét, hogy intézkedjen az átadott archívumok és a védelem alatt álló jelmez-, díszlet-, valamint kottatár elidegenítésének tilalmát biztosító szabályzat létrehozásáról.
A közszolgálati részvénytársaságok, valamint a közalapítvány tulajdonában álló ingatlanok tulajdonosi jogait és kötelezettségeit is az alap gyakorolná a jövőben.
Az országgyűlési határozati javaslat szerint a vagyont 2011. január 1-jével adnák át, de a vagyon átadása érdekében szükséges intézkedéseket már a hatályba lépést, azaz a határozat közzétételét követő nap után haladéktalanul meg kell kezdeni.
A nyáron elfogadott médiacsomag egyik eleme - a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály - hozta létre a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alapot, amely a Műsorszolgáltatási Alap átalakulásával jött létre, és amely olyan elkülönített vagyonkezelő- és pénzalap, amelynek feladata a közszolgálati műsorszolgáltatás, a nemzeti hírszolgáltatás, a közműsor-szolgáltatók, a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatók, a közszolgálati műsorok és műsorszámok támogatása, a kultúra megőrzése és gazdagítása, a műsorok sokszínűségének biztosítása és a közmédiumok vagyonának kezelése, gyarapítása. Az alap - amely jogi személy, számláját pedig a kincstár vezeti - kezelője a médiatanács.

A vagyonátadást részletező határozati javaslat benyújtásának szükségességét már a médiacsomagban is kimondták.
A médiatanács még nem jött létre. A testület tagjait jelölő bizottság tagjairól hétfőn szavaz a parlament.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite