2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonÁllami villát és jószolgálati feladatot kért Schmitt Pál

Állami villát és jószolgálati feladatot kért Schmitt Pál


"Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem" - mondta Schmitt Pál az RTL Klubnak arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát, amelybe utódja, Áder János és családja költözne. Abban állapodtak meg, hogy Schmitték körülbelül egy hónap múlva fognak kiköltözni.

schmitt_pal0402_1

"Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár" - szögezte le az RTL Klubnak Schmitt. Utalt arra, hogy igénybe venné az állami segítséget, hiszen állítása szerint továbbra is dolgozni szeretne valamilyen "jószolgálati poszton" Magyarországért.

A volt államfő a vagyonnyilatkozata szerint három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Luppa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméteres az alapterülete- írja az Origo.

Schmitt a köztársasági elnökké választása előtt a II. kerületben álló, 320 négyzetméteres villában lakott, ebben azonban most albérlők élnek. A törvény szerint, ha Schmitt kéri, külön rezidenciát is kaphat, de hivatala korábban nem tudta megmondani, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel.

A plágiumügye miatt lemondott köztársasági elnök egyébként élete végéig megúszta a rezsit, miután tavaly nyáron ő maga írta alá az erről szóló törvényt. Ez alapján jár neki a lakás, amelynek fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal látja majd el. Schmittnek jár havonta a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő pénzbeli juttatás, ha kér, autót és sofőrt is kaphat. Emellett élete végéig jár neki az elnök úr megszólítás. További munkáját kétfős titkári személyzettel, a kormány által biztosított irodában láthatja el, és ingyen jár neki egészségügyi ellátás is.

Közben az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága - elutasítva az egyik napilap újságírójának kezdeményezését - úgy döntött, nem indít vagyonnyilatkozati eljárást Schmitt Pál volt köztársasági elnök ellen. A bizottság hétfő délelőtti tanácskozásán került napirendre a Blikk újságírójának levele, amelyben Kozák Dániel vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást kezdeményezett Schmitt Pál lemondott köztársasági elnök ellen. Az újságíró szerint ugyanis a volt államfő nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata alapján több lakóingatlan tulajdonosa, amelyek egy részét - információik szerint - kiadja, viszont az ebből származó jövedelem nem szerepel a nyilatkozatában.

A bizottság vita után úgy döntött, nincs helye vagyonnyilatkozati eljárás lefolytatásának a volt államfő ellen. A kormánypárti képviselők nemmel szavaztak, a jobbikos képviselők az eljárás megindítása mellett voksoltak, az MSZP-s képviselők tartózkodtak.


Forrás: MTI/Origo/HÍR PORT24

 

 

2012-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite