2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágÁllampolgársági törvény: a szlovák kormány jóváhagyta a javaslatokat

Állampolgársági törvény: a szlovák kormány jóváhagyta a javaslatokat


PozsonyJóváhagyta a szlovák állampolgársági törvényt módosító javaslatokat kedden a pozsonyi kormány. A téma februárban kerül a szlovák parlament elé. A módosítási indítvány leglényegesebb eleme, hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy más ország állampolgárságát.


A módosítási indítvány leglényegesebb elemei, hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy más ország állampolgárságát. Ugyanakkor azok, akik a tavalyi módosítás alapján már elveszítették állampolgárságukat, visszakaphatják azt. A további fontos, de sokat vitatott elem, hogy a kettős állampolgárok a jövőben nem dolgozhatnának a hadsereg, a rendőrség, a titkosszolgálatok, a fegyőrség, a vámőrség, a vasútrendészet és az állami tűzoltóság kötelékében. A Híd ez utóbbi, az eredetileg a kereszténydemokrata képviselők által kidolgozott javaslatot ellenzi. Bugár Béla pártelnök szerint ezt a kört azokra kellene szűkíteni, akik államtitkokkal kerülnek kapcsolatba. Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták frakcióvezetője kedden jelezte, hogy számára elfogadható lenne a Híd által javasolt kompromisszumos megoldás.


A jogszabály tavalyi módosítása, amelyet a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó budapesti törvénymódosításra válaszul fogadott el a szlovák parlament, kimondja: automatikusan elveszíti eredeti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite