2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
NagyvilágÁllatok vagytok! Kadafi elhúzódó háborút ígér - percről percre

„Állatok vagytok!" Kadafi elhúzódó háborút ígér - percről percre


A líbiai diktátor szerint a szövetséges erők vezetői úgy fognak elbukni, mint Hitler és Mussolini. "A keresztények megállapodást kötöttek az országunk ellen, de nem kapnak az olajunkból... Agresszorok vagytok, állatok vagytok" - fogalmazott. A nemzetközi erők támadásai egyelőre szünetelnek, Líbiában viszont több helyen összecsaptak a kormányerők és a lázadók.

Líbia08

20:09 "Sikeres volt az első csapás"

Az amerikai fegyveres erők afrikai parancsokságának vasárnapi közlése szerint "úgy tűnik, jól haladtak a légicsapások". A szombati rakétatámadásokkal a 22 célpont közül húszat biztosan sikerült eltalálni, köztük légvédelmi egységeket - közölte a parancsnokság szóvivője. "A légtérzár gyakorlatilag életbe lépett" - jelentette ki Mike Mullen amerikai tengernagy, a vezérkari főnök tanácsának elnöke.

Közben egyre több ország küld harci gépeket olasz repülőterekre, hogy csatlakozzanak líbiai légtérzárat betartató nemzetközi koalícióhoz. Az AFP francia hírügynökség információi szerint Katar és az Egyesült Arab Emírségek is gépeket küldött. Az olasz bázisokra Spanyolország és Dánia küldött még harci gépeket.

19:21 "Keresztes hadjárat, mártírok"

A líbiai állami televízió "élő" adásban sugározta az általuk "keresztesek és a gyarmatosító katonai agresszió áldozatául esett mártírok" temetésének nevezett eseményt. Az adásban egy imám által vezetett temetési ceremónián részt vevő, és zöld zászlókat lengető tömeg Kadafit pártoló és nyugatellenes jelszavakat skandált.

 

18:31 USA: újabb bevetésekre kerülhet sor

Az Egyesült Államok egyik katonai vezetője azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy újabb katonai akciók várhatóak Líbia ellen. Emlékeztetőül: vasárnap olyan hírek szivárogtak ki, hogy Washington elegendőnek ítélte az első csapást, és úgy gondolták bizonyos elemzők, hogy ez azzal jár, hogy az Egyesült Államok átadja a stafétát Londonnak és Párizsnak.
A BBC egy összefoglalót készített időközben: erre a linkre kattintva megtekintheti, hogy milyen repülőgépekkel támadják a nyugati országok a líbiai katonai célpontokat.

 

16:31 Berlin és Varsó nem támogatja a katonai akciót

Angela Merkel kancellár elmondta, hogy országa nem vesz részt katonai akcióban Líbia ellen és német katona nem fog az afrikai országban harcolni. Vasárnap több olyan kritikát is kapott a német kormány, hogy ezzel országának a nemzetközi szinten okozhat presztízsveszteséget. Vasárnap délután azonban Lengyelország is bejelentette, hogy nem vesz részt a katonai akcióban. Donald Tusk miniszterelnök kijelentette, hogy Varsó hajlandó a humanitárius segítségnyújtásban szerepet vállalni, de harci gépeket nem küld.

15:55 A magyar kormány is támogatja a Líbia elleni akciót

A magyar kormány teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanács 1973-as számú, rendkívül erőteljes határozatát és az annak alapján foganatosított intézkedéseket. "A BT-határozat szövege többet jelent a légtérzárlat kikényszerítésénél: a polgári személyek és polgári személyek lakta területek védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell. Ez azonban nem jelentheti külföldi megszálló erők megjelenését. Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból és a nemzetközi bíróság/líbiai nép előtt felelnie kell tetteiért. A líbiai kormányerők a bejelentett tűzszünet ellenére is folytatták előrenyomulásukat és a polgári célpontok elleni támadásokat. Ennek fényében üdvözöljük, hogy szövetségeseink megkezdték a BT-határozat kikényszerítését. A polgári lakosság megvédése érdekében a nemzetközi közönség számára nem maradt más alternatíva, mint az erő határozott alkalmazása" - áll a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának a közleményében.

15:43 Megkönnyebbült hangok, fenyegetések

Egy Londonban élő líbiai szerint összeköttetésbe tudott lépni a Bengáziban tartózkodó családjával, akik igyekeznek a katonai egységektől - így a bombázástól is távolt maradni. A rokonok a külvárosba menekültek, és annak ellenére, hogy állítólag a biztonsági erők figyelik a telefonos forgalmat, azt állították, hogy megkönnyebbülést jelent nekik a nyugati beavatkozás. Az Ekklesia nevű keresztény intézet azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a bombázással nem feltétlenül a demokrácia felé segítik Líbiát. Egy másik líbiai kommentelő, Dzsaazsa Tripoliból azt írja, hogy véget kell vetni annak, hogy Európa és Amerika oldja meg a problémáikat. "Itt van az Afrikai Unió, és ha folytatják (a nyugatiak) az akciót, akkor ideje lesz megvédenünk országainkat, és ezt Líbiával fogjuk kezdeni".

 

15:19 Kritizálják a nyugati fellépést

Egy tobruki blogger, Morad azt írja, hogy a nyugati akciók elvették a felkelés legitimitását, mivel még abban az esetben is, ha Kadhafi elmegy, azt fogják mondani, hogy nem a líbiai nép, hanem a nyugati bombák üldözték el. Az Arab Liga főtitkára, Amr Músza szintén kritikával illette a vasárnap hajnalban indított akciót: "ami most folyik, a különbözik a légtérzár elképzelésétől. Líbiában a civilek elleni bombázást kell leállítani, nem pedig újabb bombázással sújtani a népet".

 

14:59 Kadhafi fia meglepődött

Szaif al-Iszlám, Kadhafi fia azt állítja, hogy Tripolit "váratlanul érte" a légitámadás. A diktátor fia a Christiane Amanpournak adott interjúban a következőt nyilatkozta: "higgye el nekem, hogy egy nap majd rá fog jönni: a rossz fiúkat támogatta, és nagy hibát követett el. Ez olyan, mint Irak". A The Economist időközben pedig arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az első akciókat követően kivonulhat Líbiából - a további feladatokat a franciákra, és az angolokra hagyva.

14:31 Harcok Miszrátában

Miszrátai lakosok azt nyilatkozták a Reuters-nek, hogy a Kadafi-erők behatoltak a lázadók kezén lévő városba, amelynek központjában lövöldözések kezdődtek. Állítólag már több halottja is van az akcióknak, a város kikötőjében pedig kormányzati hajók kötöttek ki, amelyek megakadályozzák a segélyszállító bárkák partra szállását.

14:28 A szövetségesek stratégiája

Az amerikai haderőparancsnok bejelentette, hogy a nemzetközi beavatkozás következő lépése lesz, hogy holnapra elvágják Kadhafi utánpótlás vonalait. Hozzátette: a művelet célja nem "Kadhafi hatalomból való elűzése".

 

14:20 A belgák is beszállnak

A belga védelmi miniszter, Pieter De Crem bejelentette, hogy hat F-16-os vadászbombázót bocsát a koalíciós erők rendelkezésére.

A francia nyelvű RTBF televíziónak adott interjúban közölte: "Holnaptól a koalíció parancsnoksága alatt hat géppel és a hozzájuk tartozó mintegy 250 fős személyzettel részt veszünk a műveletekben." De Crem hozzátette: Belgium szárazföldi csapatokat nem küld.


14:18 Gyerekkatonák Kadafi zsoldosai között

Több mint 90-en veszítették életüket péntek este és szombaton a Kadhafi-párti fegyveres erők és a felkelők harcaiban az északkelet-líbiai Bengáziban - közölték kórházi források és újságírók.

A Reuters tudósítója a város fő kórházának halottasházában vasárnap legkevesebb 24 holttestet látott, fegyveresek és civilek tetemeit, amelyek közül sok a felismerhetetlenségig összeégett, de további holttestek lehettek a hűtőkamrákban. Az egyik helyiségben nyolc Kadhafihoz hű fegyveres holtteste feküdt, a látogatók szerint hárman közülük csádi vagy nigeri zsoldosok voltak. Voltak köztük alig 8 éves gyerekek és hatvan év körüli idősebbek is.

Az egyik orvos azt mondta, hogy szombat éjszakáig 32 halottat és 66 sebesültet regisztráltak a kórházban. A kórtermek zsúfolásig telve voltak férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, akik a kormányerők támadásában sebesültek meg.

13:47 Kifutott a Charles de Gaulle

Az AFP megerősítette, hogy a francia Charles de Gaulle atommeghajtású repülőgéphordozó kifutott Toulon kikötőjéből. A 2000 fős legénységgel hajózó úszó város 36-48 órán belül veszi fel pozícióját a líbiai partok mellett. A hajó valójában 24 órányira van Líbiától, de a műveletben részt veveő vadászgépek behajózása némi többletidőt igényel.

A Charles de Gaulle valószínűleg 20 gépet visz magával, amelyből 15 vadászgép (az általános felszerelés figyelembe vételével valószínűsíthető, hogy a további öt gép bombázó). Mentőhelikopterek is utaznak a fedélzeten arra az esetre, ha katapultáló pilótákat kellene menteni, továbbá két Hawk-Eye repülőgép, amelyekkel a légteret ellenőrzik.

A repülőgéphordozót három fregatt és egy üzemanyag szállító hajó kíséri. A flotta biztonságát egy nukleáris meghajtású támadó tengeralattjáró biztosítja.

 

13:35 Bengáziban megálltak a kormányerők

A líbiai vezetőhöz hű erők a nyugati légierő csapásait követően leállították előrenyomulásukat a lázadó erők bástyájának számító Bengáziban - jelentette be a legmagasabb rendfokozatú amerikai parancsnok, Michael Mullen az ABC televízióban.

Több tucat Kadhafihoz tartozó katonai járművet - közöttük harckocsikat - semmisítettek meg Bengázi nyugati részét sújtó légi csapásokban.

13:21 A franciák támogatják a beavatkozást

A Le Figaro internetes szavazásán, melyen eddig közel 70 ezren vettek részt, a tegnapi 63-ről 67 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik egyetértenek a líbiai katonai beavatkozással.

13:01 Reggel Bengáziban is fellángoltak a harcok

A BBC-nek helyi lakosok telefonon arról számoltak be Bengáziból, hogy reggel harcok zajlottak a város nyugati külvárosaiban, ahol tegnap Kadafi erői visszavonultak. Egy másik beszámoló szerint jelenleg nincsenek összecsapások a városban.

12:39 Megszólalt a pápa

XVI. Benedek kéri, hogy a humanitárius segélyekhez való hozzáférést garantálják Líbiában.

12:30 Miszrátát újra támadják Kadafi erői

Egy szemtanú Miszráta városából azt mondta a BBC-nek, hogy a kormány tankjai begördültek a város központjában. Elmondása szerint a "mészárlás" eredménye 40 polgári sérült és legalább 10 halott.

A lázadók egyik szóvivője szerint a városban "nagyon, nagyon" szörnyű a helyzet. Az újra megindult támadás során "Miszráta a földdel egyenlővé válik, azt hallottam, hogy a város központjában szinte megsemmisült".

12:08 Lopakodókat is bevetettek

Franklin Childress ezredes, az amerikai hadsereg szóvivője megerősítette a BBC jelentését, miszerint B-2 lopakodó bombázók mintegy 40 hagyományos bombát dobtak líbiai célpontokra. A szóvivő a célpontokat nem nevezte meg konkrétan.

A hivatalos amerikai közlések eddig arról szóltak, hogy az Egyesült Államok egyelőre csak hadihajókkal vesz részt a harcban. A hajókról a beszámolók szerint Tomahawk-rakétákat lőttek ki szárazföldi célpontok felé. Az amerikai hadsereg ugyanakkor F-15-ös és F-16-os vadászgépeket állomásoztat egy szicíliai bázison.

 

11:20 Kadafi állatoknak nevezte a koalíció tagjait

Moamer Kadhafi szerint a líbiaiak felfegyverkeztek és készek legyőzni az országra támadó nyugati erőket - a líbiai vezető erről egy vasárnapi hangfelvételen beszélt, amelyet az állami televízió sugárzott."A líbiai nép egységes. A líbiai férfiak és nők megkapták a fegyvereket és a bombákat. Nem fogtok előrejutni, nem fogtok az ország földjére lépni" - fogalmazott Kadhafi a líbiai népnek és a külföldi hatalmaknak egyaránt címzett beszédében.

Hozzátette: Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok vezetői "úgy fognak elbukni, mint Hitler és Mussolini". "Amerika, Franciaország vagy Nagy-Britannia, a keresztények megállapodást kötöttek az országunk ellen, de nem kapnak az olajunkból... Agresszorok vagytok, állatok vagytok" - fogalmazott a líbiai vezető.

"Hosszan elhúzódó, korlátlan háborút ígérünk" - mondta Kadhafi, aki szerint országa felkészült erre, a nyugati hatalmak azonban nem állnak készen. "Nem vonulunk vissza a csatatérről, megvédjük az országunkat és a méltóságunkat" - fogalmazott a beszédben, amelyről nem hozták nyilvánosságra, hogy hol vették fel.

 

10:47 Nincs még repülésmentes övezet

A szövetséges államok erői egyelőre még nem kényszerítették ki a líbiai légtér fölött a teljesen repülésmentes övezetet. Jelenleg "kiépítjük annak feltételeit, hogy elérhessük ezt az állapotot" - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter közép-európai idő szerint vasárnap reggel az előző napi líbiai katonai akciókról.

 

10:31 Szünetelnek a bombázások

Mind Tripoliban, mind Bengáziban abbamaradtak vasárnap reggelre a nemzetközi koalíció támadásai Moammer Kadhafi ezredes katonai célpontjai ellen - jelentették helyszíni tudósítók. Nem volt bombázás sem a líbiai fővárosban, sem a környékén, sem pedig a lázadók kelet-líbiai fő erősségében, egyszersmind az észak-afrikai ország második városában, Bengáziban. Azok a lakosok, akik előző nap elmenekültek Kadhafi erőinek heves támadásai miatt, elkezdtek visszatérni. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezette nemzetközi koalíció erőteljes bombázásnak vetette alá szombaton Kadhafi erőit levegőből és tengerről egyaránt.

10:25 Kadafi szerint népe meghalna érte, annyira szeretik

Kadafi ezredes korábban az ABC News kérdésére azt állította, nem fogja elhagyni Líbiát. "Miért hagynám el a hazámat?" - kérdezett vissza nevetve, majd azt bizonygatta, hogy őt hazájában mindenki szereti, annyira, hogy meg is halnak érte, hogy megvédjék.

 

10:13 Kadafi-mesterlövészek Misztrában

A Reuters jelentése idéz egy Misztrában élő személyt, aki arról számolt be, hogy Kadafi-párti mesterlövészek vannak háztetőkön a város központjában. Azt mondják, a kormányerők még mindig körülveszik a várost. Korábban nyugati harci gépek a várostól 7 kilométerre fekvő légi támaszpontot támadták.

10:00 Miért támogatják Kadafit?

Egy tripoli lakos, bizonyos Sami azt magyarázta a BBC-nek, hogy miért támogatja Kadafit. „42 éve éltünk békében és harmóniában. Ő megváltoztatta a líbiai emberek helyzetét. Korábban kunyhókban éltünk, nem volt autónk, nem járhattunk iskolába, nem volt kórház és oktatás - ő mindezt elhozta nekünk. Egy líbiai felemelt fővel járhat, és büszke lehet magára" -mondta.

Bob Stewart ezredes, a boszniai ENSZ-erők volt parancsnoka szerint viszont a szimpátiatüntetők nem jószántukból éltetik a diktátort. „Az emberek meg vannak félemlítve, ha nem mutatkoznak elég lelkesnek, elhurcolják őket egy mellékutcába és végeznek velük" - fogalmazott. Szerinte a háború célja nem csupán a civilek mészárlásának megakadályozása, hanem Kadhafi megbuktatása is.


09:40 Testükkel védik a civilek Kadafit

Tripoliban tömegek gyűltek össze Kadafi főhadiszállásánál, hogy élő pajzsként szolgáljanak az ezredesnek.

 

09:20 Bengázi: javult a felkelők helyzete


A BBC tudósítójának lázadó vezetők azt mondták, a nemzetközi katonai akció "későn, de nem túl későn jött". A légi csapások megkezdése előtt Kadafi jelentős offenzívát indított Bengázi ellen, de most a lázadók úgy érzik, hogy sokkal erősebbek a pozícióik.


08:50 Kína és Oroszország sajnálkozik

A BBC szerint Oroszország és Kína - mindketten tartózkodtak az ENSZ BT katonai beavatkozást lehetővé tévő határozatakor - hivatalosan is sajnálkozásukat fejezték ki, hogy a nyugati hatalmak erőszakot alkalmaznak Líbia ellen. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszandr Lukashevich, azt mondta: "Ismét sürgetjük valamennyi líbiai felet, illetve a katonai műveletben résztvevő országokat, hogy tegyenek meg mindent, hogy elkerüljék a polgári lakosság szenvedését, kössenek tűzszünetet, és mihamarabb vessenek véget az erőszaknak."


08:30 Kadafi a föld alá menekült


Izraeli sajtóértesülések szerint Kadhafi és családja, valamint a felső vezetés tagjai titkos föld alatti bunkerekben rejtőzködnek. Kadhafi már hetek óta komolyan készült a nyugati hadműveletre, ezért a harci helikoptereket és szárazföldi erőket sivatagi fedezékekben rejtette el, hogy minimalizálja sebezhetőségüket.

Ezzel egy időben az al-Dzsazíra katari hírtelevízió arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű erők nehéztüzérséggel lövik a lázadók keleti fellegvárát, Bengázit. Több lakos a mecsetekbe menekült.

Miszrátai lakosok beszámolója szerint a nyugati harci gépek a várostól 7 kilométerre fekvő légi támaszpontot támadták, ahol a kormányerők vetették meg lábukat. Cáfolták az állami televízió azon jelentését, hogy a vadászgépek polgári célpontokat és üzemanyag-tározókat támadtak meg a városban. A Kadhafihoz hű erők egy része röviddel a légicsapások megindulása előtt elmenekült a körzetből.

08:10 Az USA koordinál

Az Egyesült Államok koordinálja a líbiai francia-brit-amerikai légitámadásokat - tudta meg az AFP egy a neve elhallgatását kérő francia diplomatától.

A forrás szerint a központ az amerikai erők európai parancsnokságának központjában, Stuttgartban van, de a németországi központ együttműködik a Lyonban működő francia és a northwoodi brit operációs központokkal. Mint az illetékes elmondta, az Egyesült Államoknak "stratégiai" szerepe van a műveletek irányításában és már az "ad hoc koalíció" megalakulásakor eldőlt, hogy a katonai akciót az amerikai csapatok fogják majd össze.

A hírügynökség forrása arról is beszámolt, hogy a líbiai légtérben támadó repülőgépek többsége francia, "kevés brit géppel" kiegészítve. Mint mondta, elképzelhető, hogy a művelet egy későbbi szakaszában amerikai B2-es lopakodó bombázókat is bevetnek majd. A koalíciós erőkhöz emellett hamarosan csatlakozik az Egyesült Arab Emirátusok 24, valamint Katar négy-hat repülőgépe, ám arról egyelőre nincs döntés, hogy ezeket hol vetik majd be.


07:34 Bombázták Kadafi főhadiszállását

Vasárnap hajnalig tartott a Líbia elleni nemzetközi támadás, francia vadászgépek, amerikai hadihajók és egy brit tengeralattjáró részvételével. A líbiai hatóságok szerint a francia repülők támadásával kezdődött akcióban legkevesebb 48 ember vesztette életét. William Gortney amerikai admirális szerint a mintegy 110 kilőtt Tomahawk rakéta Moamer Kadhafi légvédelmének több mint húsz elemét semmisítette meg. Mint mondta, a szombati támadások az első fejezetét jelentették a többszakaszos, Odüsszeia hajnala nevet viselő műveletnek.

Az AFP helyszíni beszámolója szerint hajnalban bombák csapódtak be Kadhafi Tripoliban lévő főhadiszállása, Bab al-Azizija közelében is. Az állami televízió pedig arról számolt be: több száz ember gyűlt össze a rezidencia körül, valamint a főváros nemzetközi repülőterénél, hogy élő pajzsként védelmezze a létesítményeket. A televízió szerint a nyugati vadászgépek civil célpontokat bombáztak Tripoliban és megsemmisítettek olyan üzemanyag-tartályokat is, amelyeket a felkelők használtak Miszrátában. Az áldozatok száma lagalább 48, többségük polgári személy.

23:14 Őrizetben az Al-Dzsazíra munkatársai

Az Al-Dzsazíra közölte, hogy a líbiai hatóságok őrizetbe vették újságíróik egy csoportját az ország nyugati részében. A négy tudósító angol, tunéziai, mauritániai és norvég származású, jelentette az AP.

23:08 Kadhafi: az agresszió erősíti népemet

Moammer Kadhafi felhívást intézett a líbiaiakhoz, hogy harcoljanak a "keresztes gyarmatosítók" ellen. A líbiai vezető kijelentette, hogy a Mediterráneum "a háború területe" lesz, majd hozzátette, hogy az agresszió csak még erősebbé teszi népét és konszolidálja akaratukat. Kadhafi közölte, hogy kinyitja a fegyverraktárakat, hogy megvédjék Líbiát.

22:39 Légibázist támadtak

Az Al-Dzsazíra beszámolója szerint a szövetséges erők légicsapást mértek Mitiga légibázisára, amely Tripoli központján kívül fekszik. Közben egy francia hivatalnok az AFP-nek elmondta, hogy a brit-francia-amerikai támadásokat egy németországi USA-főhadiszállásról irányítják.

22:17 Az éjszaka is folytatódnak a légicsapások

A francia harci repülőgépek eddig összesen négy légicsapást hajtottak végre Líbiában Moammer Kadhafi erői ellen, amelyek során "több katonai járművet" megsemmisítettek - közölték szombat este Párizsban katonai források. A vezérkar szerint a katonai műveletek az éjszaka folyamán is folytatódnak.

A francia külügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: a következő órákban az amerikaiak is "teljesen" csatlakoznak a katonai akcióhoz. "Ami az amerikaiakat illeti, ők is teljesen részt fognak venni az akcióban, mindenki meglátja, néhány órán belül ... Ez a nemzetközi közösség akciója" - hangsúlyozta Alain Juppé, emlékeztetve arra, hogy mások mellett Katar és az Egyesült Arab Emírségek is elkötelezte magát a hadműveletekben való részvételben.


A többi tegnapi eseményről itt olvashat.

 

Forrás: BBC//ReutersMTI/HÍR PORT24

2011-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite