2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonA magánnyugdíjpénztárak ügyében sem lehetne Ab-felülvizsgálatot kérni

A magánnyugdíjpénztárak ügyében sem lehetne Ab-felülvizsgálatot kérni


aprĂłA jövőben a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban sem lehet alkotmánybírósági felülvizsgálatot kérni, ha az Országgyűlés elfogadja azt a fideszes kezdeményezést, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréből.


Ez Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének újságírói kérdésre adott válaszából derült ki kedden egy budapesti sajtótájékoztatón, ahol a politikus egyebek mellett bejelentette: kezdeményezte az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.
A tájékoztatón Lázár János emlékeztetett: költségvetési, költségvetés-végrehajtási kérdésekben, központi adónemek, illetékek, vámok, helyi adók központi szabályozását érintően nem lehet országos népszavazást tartani. Ezt kiegészítenék a járulékokkal.
Arra a kérdésre, ezt azt is jelenti-e, hogy így az MSZP által a magánnyugdíjpénztárak ügyében elindítani szánt népszavazás nem lenne lehetséges, a Fidesz-frakcióvezető azt válaszolta: "igen, ez ezt jelenti". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felsorolás kiegészítése a járulékokkal egy pontosítás, az Ab ugyanis következetes volt az elmúlt 20 évben, és az adók alatt a járulékokat is értette, amikor arról döntött, hogy egy-egy kérdésben van-e helye népszavazásnak. "Tehát túlzás lenne azt állítani, hogy most e döntés miatt nem lesz adott esetben népszavazás" - tette hozzá.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke október 22-én jelentette be: népszavazást kezdeményez az MSZP a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt.
Az Országgyűlés hétfő késő este fogadta el a kormány azon javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. A Ház emellett elfogadta a fideszes Selmeczi Gabriella előterjesztését is a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, amellyel megnyílik a visszalépés lehetősége az állami nyugdíjrendszerbe.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite