2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonA magyar gazdák augusztusban megkaphatják a kártérítést

A magyar gazdák augusztusban megkaphatják a kártérítést


A Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) elkészült az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák már augusztusban hozzájussanak a kártérítéshez a németországi hasmenésjárvány miatt kiesett bevételeikért - közölte a VM szerdán az MTI-vel. Az európai uniós tagországok szakértőiből álló egyik mezőgazdasági bizottság kedden 210 millió eurós gyorssegélyt hagyott jóvá a zöldségtermelők kárának kompenzálására.

baktérium


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azonnal megkezdi a kifizetések előkészítését a tárca közleménye szerint. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz, mert most alacsonyabbak az árak. A TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai, az Operatív Programjuk figyelembe vételével, akár 70 százalékos kárenyhítést is elérhetnek.


A támogatásból a május 26.-június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinire és a paprikára is. Azok a termelők, akiknek eladhatatlan készleteik vannak, június 30-ig jelentkezhetnek a termelői szervezeteken keresztül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Így a kárenyhítés adminisztrációjához szükséges részt a gazdák helyett a termelői szervezetek végzik el. A támogatási kérelmeket július 15-ig lehet benyújtani.


A Vidékfejlesztési Minisztérium emlékeztet rá, hogy a magyar elnökség kezdeményezte a rendkívüli agrárcsúcs összehívását. A június 7-ére összehívott ülésen az uniós agrárminiszterek abban állapodtak meg, hogy valamennyi zöldségtermelőt kártalanítanak. A tanácskozáson a tagországok agrártárcáinak irányítói azt kérték Dacian Ciolos biztostól, hogy az EU Bizottsága emelje meg a 150 millió eurós támogatási keretet, növelje meg a kártérítés mértékét, és terjessze ki más zöldségfélékre is a kompenzációt.


A Bizottság a miniszterek tanácsának összes észrevételét elfogadta, és egy napon belül újabb javaslatot terjesztett elő: 210 millió euróra emelte meg a zöldségtermesztők azonnali megsegítésére szánt összeget. A közleményben hangsúlyozzák: a vidékfejlesztési miniszter és államtitkárai mindent megtettek a hazai fogyasztói bizalom helyreállításáért is. Többször tartottak egyeztető megbeszélést az Országos Kereskedelmi Szövetséggel és a nagy hazai valamint nemzetközi, Magyarországon működő áruházláncok képviselőivel, akik kinyilvánították, hogy alapvető üzleti érdeküknek tartják a biztonságos magyar zöldségek forgalmazását, a belföldi beszállítók megtartását. Fazekas Sándor az elmúlt hetekben minden nyilvános szereplésén megragadta az alkalmat és kérte a feldolgozókat, közétkeztetőket és a kereskedelmi láncokat, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el azt a fogyasztókhoz. Hiszen - emlékeztetett a miniszter - az uborkáról kiderült, hogy semmi köze a járványhoz. A vidékfejlesztési tárca vezetője minden közszereplésén hangsúlyozta azt is, hogy a magyar zöldség biztonságosan fogyasztható és egészséges.


A Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtett és a jövőben is megtesz az élelmiszerbiztonság maximális szavatolásáért. A kormány azért vezette be még a múlt évben a másodlagos élelmiszerellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől.  Úgy tűnik, a járvány megállt, új betegeket nem regisztrálnak, Oroszország pedig hamarosan feloldja az unióból származó zöldségekre elrendelt importtilalmat - tartalmazza a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite