2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonA magyar kormány Afganisztán-politikája változatlan

A magyar kormány Afganisztán-politikája változatlan


PappnĂ© Ábrahám JuditA kormány Afganisztán-politikája változatlan - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a közép-ázsiai országban hétfőn megtámadott magyar konvojról és a támadás halálos áldozatáról.

A hétfőn hajnali, magyar idő szerint fél négykor indított támadásban egy 32 éves katonanő meghalt, egy másik katona életveszélyes és két további társuk pedig súlyosan megsérült. A katonai konvoj éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. A honvédelmi miniszter közölte, hogy a törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.
A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-től - fűzte hozzá.
A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott; a helyszínen még jelenleg is harcok folynak, amelyben a magyarokon túl, a német és az afgán hadsereg katonái is részt vesznek. Hende Csaba újságírói kérdésre elmondta, hogy a környéken jelenleg homokvihar is van, ezért ez nehezíti például a súlyosan sérült, kómában lévő katona kórházba szállítását. A sérülteket így Puli-Humriban látták el, állapotuk stabil - fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy a meghalt katonanő férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért; mindketten a tatai dandárban szolgáltak.
Magyarország 2006 óta működtet PRT-t (Province Reconstruction Team - Tartományi Újjáépítési Csoport) az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A honvédség eddig két katonát veszített az afganisztáni műveletekben; mindkettő tűzszerész volt.
Részvétét fejezte ki az Afganisztánban elesett magyar katona családjának az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis. "Szomorúan értesültünk a Magyar Honvédség katonájának haláláról, és több társának megsebesüléséről egy konvoj elleni támadás során. Szívből együtt érzek az elesett katona családjával. Remélem, hogy sebesült társai tökéletesen felépülnek" - áll a nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis az írta, hogy a támadás is mutatja a NATO és az ISAF előtt tornyosuló afganisztáni kihívás nagyságát. "Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, a Magyar Honvédségnek és a magyar embereknek az együttműködésért és az áldozatokért, amelyekkel hozzájárulnak ehhez a létfontosságú erőfeszítéshez" - fogalmazott a nagykövet.

A hősi halált halt katonanő Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy A szerződéses katonai pályát 2002-ben kezdte. A Klapka György Lövészdandárban szolgált
Hazai beosztás személyügyi tiszthelyettes, PRT beosztás: személyügyi tiszthelyettes volt.

Missziói:
MH Őr- és Biztosító Szakasz 2003. MacedóniaMH Őr és Biztosító Zászlóalj 2003. Koszovó
PRT 8. 2010. Afganisztán

Rendfokozat története:
Honvéd 2002.07.01.
Őrvezető 2003.01.01.
Tizedes 2003.07.01.
Szakaszvezető 2004.07.01
Őrmester 2006.07.08.
Törzsőrmester 2010.07.08.

Elismerései:
2007.07.12. Békefenntartásért Szolgálati Jel

Forrás: HM/ MTI/HÍR PORT24

2010-08-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite