2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonA magyar termőföldért kampányol a Jobbik

A magyar termőföldért kampányol a Jobbik


termofoldOrszágos kampányt indít a Jobbik a magyar termőföld és ivóvízkincs megvédése érdekében. A párt az úgynevezett zsebszerződések ellen szeretné felvenni a harcot - jelentette be a párt Vas megyei szervezetének elnöke.


Bana Tibor elmondta: folyamatosan nyomást szeretnének gyakorolni a kormányra és a kormánypártokra annak érdekében, hogy tegyenek konkrét lépéseket a termőföldek és az ivóvízkincs megóvása, magyar tulajdonban tartása érdekében - mondta. A párt szakértőkkel vizsgálja a zsebszerződések ügyét, az országot járva felkeresik az érintetteket, megvizsgálják azokat a jogszabályi lehetőségeket, amelyekkel fel lehet lépni a földtulajdon átjátszása ellen, és javaslatokat tesznek új jogszabályok megalkotására - fűzte hozzá.


A Jobbik szerette volna alaptörvénybe foglalni azt, hogy a termőföld és az ivóvíz kizárólag magyar tulajdonban lehet, ám módosító indítványát leszavazták a Fidesz és a KDNP képviselői - emlékeztetett Bana Tibor. Magyar Zoltán, a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke azt mondta: eddig legalább két tucat olyan módszert tártak fel, amelyekkel külföldiek a törvény tiltása ellenére termőföldtulajdonhoz juthatnak. Jellemző például, hogy különböző ingatlanvásárlási szerződésekben opciós jogot szereznek a termőföldre, de bevett módszer a földtulajdonosok eladósítása is - tette hozzá a politikus.


Magyar Zoltán megjegyezte: akad olyan eset is, amelyben álházasságot kötött magyar és külföldi állampolgár a földtulajdon átjátszása érdekében. A képviselő hangsúlyozta: a kormánynak "kutya kötelessége" volna megvédenie a magyar érdekeket.
Magyarország 87 százaléka termőterület, miközben az Európai Unióban ez az arány 27 százalék, világméretekben pedig 10 százalék alatti. A 87 százalék 7,7 millió hektárt jelent, amelyből az osztrák agrárkamara legfrissebb adatai szerint már 2 millió hektár az osztrákok kezén van.


Ha ehhez hozzávesszük a más országokban élő külföldiek érdekeltségeit is, ez az arány már eléri a 3 millió hektárt is - mondta a képviselő. A sajtótájékoztató után a Jobbik képviselői "terepbejárásra" indultak az Őrségbe. Akciójukat azért kezdték Vas megyében, mert állításuk szerint zsebszerződések tekintetében ez az egyik legfertőzöttebb megye.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite