2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonA Malév magyar kézben tartása alapvető nemzeti érdek

A Malév magyar kézben tartása alapvető nemzeti érdek


A Jobbik szerint a Malév magyar kézben tartása alapvető nemzeti érdek, ezért az ellenzéki párt nem ért egyet az Európai Bizottság határozatával, amely visszafizettetné a légitársaságnak adott állami támogatást - jelentette ki Volner János a Jobbik frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján.

Volner János


Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a Magyarország érdekeivel ellentétes uniós döntés "gyakorlatilag felszámolná" a Malévot, amely pedig 2600 embernek ad munkát, 500 magyar vállalkozásnak biztosít megrendelést és 70 milliárd forint költségvetési bevételt hoz évente. Volner János hozzátette: a Jobbik már korábban is megfogalmazott szakmai javaslatokat a Malév európai joggal összhangban lévő állami támogatására, mint például a munkabérekkel, illetve a jövedéki adóval és a fogyasztási adókkal kapcsolatos adókedvezmények. A Jobbik szerint ezzel nem csupán az uniós jognak megfelelő támogatást lehetne megoldani, hanem versenyelőnyhöz is jutna a Malév.

Az Európai Bizottság hétfőn szólította fel Magyarországot a Malévnak nyújtott állami támogatás visszafizettetésére. A kormány várhatóan január 16-i ülésén tárgyalja a szaktárcának a Malév jövőjére vonatkozó javaslatait. A Malév közölte, hogy a légitársaság napi működésére nincs hatással az EU-határozat, és nem jelent azonnali fizetési kötelezettséget. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete megállapította, hogy a Malév számára 2007 és 2010 között a privatizációval és a visszaállamosítással összefüggésben nyújtott finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül, mivel a légitársaság nem volt képes ilyen finanszírozáshoz jutni a piacról a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett. Vonler János ezzel kapcsolatban kedden kijelentette: a Malévnak 2007 és 2010 között nyújtott tulajdonosi hitelek, tőkeemelések és egyéb "pénzügyi vonatkozású intézkedések" összességében kisebb hatásúak voltak, mint amelyen pozitív hatást a Malév a költségvetésre gyakorolt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite