2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
BulvárA másik felemet is elvesztettem - kéz a kézben búcsúzott lányától Komlós Juci

A másik felemet is elvesztettem - kéz a kézben búcsúzott lányától Komlós Juci


Kedden reggel hat óra negyvenöt perckor, életének 93. évében örökre elaludt Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije, a Nemzet Színésze, Magyarország mindenki által szeretett, legendás színésznője. Juci néni budapesti otthonában hunyt el, lánya, Földessy Margit végig vele volt, és az utolsó percig fogta a kezét.

Komlós Juci


"Nemcsak az édesanyámat, hanem a másik felemet is elvesztettem. Az tart erőben, hogy egy ország szerette és tisztelte őt" - nyilatkozta az Új Ásznak a gyászoló színésznő, aki alig két hónapja még arról mesélt, hogyan ünneplik imádott édesanyja 92. születésnapját.


"Jön délben az egész család, lesz egy kis ünnepi ebéd, és körülmosolyogjuk, körülszeretgetjük az édesanyámat" - mondta Komlós Juci február 10-i születésnapján Földessy Margit, aki akkor azt mondta: édesanyja 92 évesen is mosolyogva éli az életét, s annak ellenére, hogy a nagy nyilvánosságtól már jó ideje visszavonult, az utóbbi években is rajongók, pályatársak, egykori kollegák és barátok sokasága árasztotta el szeretetével és érdeklődésével a Jászai Mari-díjas színésznőt.


Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán, igazi színészdinasztia tagjaként: szülei Komlós Vilmos komikus és Pintér Irma színésznő voltak, de két testvére, László és András is ezt a pályát választotta.


Pestszentlőrincen, az egykori Állami lakótelepen nőtt fel, színi tanulmányait pedig 1935-ben Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskolájában kezdte. Oklevelét azonban csak 70 évvel később, különleges körülmények között kapta meg: A Színház és Filmművészeti Egyetem 2005-ben munkássága elismeréseként felmentette az órára járás alól, és kiállította neki a színész-diplomát. Komlós Juci ugyanis soha nem fejezte be a színiiskolát, egy év után máris szerepet ajánlottak neki a Király Színházban.
Ezután több vidéki várost "végigjátszott" és Budapest legnevesebb színházaiban is megfordult. Számos játék- és tévéfilmben is szerepelt, például az Aranyemberben is, a legnagyobb ismertséget azonban a Magyar Televízió Szomszédok című teleregénye hozta meg a számára, amelyben 1987-től tizenkét éven át játszotta Takács Lenke szerepét, a filmbéli férjét, "Taki bácsit" alakító Zenthe Ferenc oldalán.


A való életben Földessy Géza felesége volt, akivel 11 évig éltek együtt, a színész-rendező azonban 1948-ban Németországba disszidált, magára hagyva Komlós Jucit egyetlen gyermekükkel, az akkor mindössze hároméves Margittal. Külföldre menekült férje miatt a színésznőt több retorzió érte az Államvédelmi Hatóság részéről.


Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozását követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.


Lánya, Földessy Margit Balázs Béla-díjas színésznő, akinek fia, Márk egy dédunokával is megajándékozta Juci nénit.

Búcsúztatását szűk családi és baráti körben tartják.


Forrás: MTI/Új Ász/HÍR PORT24

 

 

2011-04-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite