2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA mátraverebély-szentkúti kegyhelyre látogat a szentföldi küldöttség

A mátraverebély-szentkúti kegyhelyre látogat a szentföldi küldöttség


Szent István király ünnepén, augusztus 20-án a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre látogat a Magyarországon tartózkodó, különböző keresztény egyházakhoz tartozó klerikusokból álló küldöttség - tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont vezetője az MTI-t.

Szentkút1


Szerdahelyi Csongor elmondta: a küldöttség tagjai részt vesznek a délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén, ezt megelőzően Joseph Zerey jeruzsálemi melkita érsek a szentföldi keresztények helyzetét mutatja be katekézis keretében. A liturgiát követően a keresztény egyházak képviselői a kegyhely Penitencia-kápolnájában újonnan felállított Mater Dolorosa-oltárhoz vonulnak.


A sajtóközpont vezetőjének ismertetése szerint az oltár a 19. század végén Itáliában készült carrarai márványból, majd a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában, a keresztre feszítés helyének közelében szolgálta a szent liturgiát. Amikor a két világháború között a Budapest-hűvösvölgyi Magyar Szentföld-templom épült, Majsai Mór szentföldi biztos elkérte és meg is kapta ezt az oltárt. E templom 1951-ben történt államosításakor az oltárt a Margit körúti ferences kolostorban rejtették el.


A szentkúti felújítások során ezt az oltárt is restaurálták, és néhány napja állították fel a nemzeti kegyhelyen. Az oltár előtt imádkozik a szentföldi küldöttség minden tagja, majd meggyújtanak egy-egy gyertyát, emlékezve Krisztus feltámadására. A szentföldi küldöttség további tagjai: Grégoire Pierre Melki jeruzsálemi szír katolikus püspök, Armando Pierucci ferences, Melki Mourad jeruzsálemi szír ortodox érsek, Goossan Aljanian örmény ortodox pap, és Sobhy Makhoul jeruzsálemi maronita diakónus.


Szerdahelyi Csongor tájékoztatása szerint az augusztus 20-i szentmise hagyományosan az Esztergomból érkező ferences gyalogos zarándoklat záróliturgiája. A háromszáz fiatal már kedden megérkezett a kegyhelyre, az éjszakai virrasztást a Szentföld békéjéért ajánlják fel. Mátraverebély-Szentkút 800 éve zarándokhely, 2006 óta nemzeti kegyhely.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite