2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonA MEASZ elítéli a Horthy-szobor meggyalázását

A MEASZ elítéli a Horthy-szobor meggyalázását


A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elítéli a Somogy megyei Kerekiben vasárnap felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobor "meggyalázását". A szobrot szerda hajnalra vörös festékkel öntötték le.

 

Dániel Péter001

A MEASZ az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: annak ellenére, hogy Horthy Miklós tevékenysége kifogásolható - felelős a zsidótörvényekért, a magyarországi szélsőjobb megerősödéséért, illetve belehajszolta Magyarországot a második világháborúba - a MEASZ elítéli azt, amit a Horthy-szoborral tettek, ugyanis az antifasiszta megnyilvánulásokat is csak demokratikus keretek között tartják megfelelőnek.

Kerekiben a szobrot leszerelték a talapzatról, és elszállították, de a festéknyomok jól láthatók a talapzaton.

Marton Lajos, Kereki független polgármestere az MTI-nek szerdán elmondta, a szoborállítók megpróbálták őrizni az alkotást, ugyanis a felállítás ellen tiltakozó ügyvéd, Dániel Péter korábban kilátásba helyezte a támadást, de annak hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Vélhetően ezután nem sokkal történt az akció. A helyszínen megtalálták a festékes dobozt. A rendőrség rögzítette a nyomokat.

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István - Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a szoborállítás főszervezője az MTI-nek elmondta, rendőrségi feljelentést tettek, és további jogi lépéseket is terveznek.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője feljelentette a legfőbb ügyésznél Dániel Péter ügyvédet, mert vörös festékkel leöntötte a Horthy-szobrot, amelynek nyakába Tömeggyilkos, háborús bűnös feliratú táblát akasztott.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

 

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite