2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Zöld zónaA megszokottnál korábban virágzik a mimózafa Szegeden

A megszokottnál korábban virágzik a mimózafa Szegeden


mimózafaA megszokottnál korábban kezdett el virágozni a mimózafa a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében - közölte Németh Anikó igazgatóhelyettes pénteken.


Az enyhe késő őszi időjárásnak köszönhetően az első sárga virágok már novemberben megjelentek az öt méter magas, körülbelül harminc éves fán. A hidegebb idő beköszöntével a virágzás lelassult, de az utóbbi napokban már teljes pompájában megcsodálható a különleges növény a botanikus kert egyik melegházában. A parfümös illatot árasztó virágokban előreláthatólag február közepéig gyönyörködhetnek a látogatók.


A mediterrán éghajlatot kedvelő, ragyogó sárga virágú Acacia dealbata a botanikus kertben nyáron szabad ég alatt, télen - fagyérzékenysége miatt - fóliasátorban él. Az év első két hónapjában kis sárga bolyhokból álló bugáival kápráztatja el a kert vendégeit. Természetes élőhelyén a mimózafa akár harminc méteresre is megnő, Szegeden azonban jóval alacsonyabb, fiatal korában a törzsét is megdöntötték kissé, hogy beférjen a fóliasátorba.


A fajokban rendkívül gazdag akácia nemzetség első példányait a XVII. században Farnese bíboros hozta Amerikából Európába, ahol a fagymentes Földközi-tenger környékén gyorsan elterjedtek. Az akáciafélék igazi haszonnövények: némelyik fajt fája, más fajokat a kéregből nyerhető cserzőanyag miatt termesztenek, a fák vagy cserjék virágát pedig az illatszeripar használja előszeretettel, de az utóbbi időben sokhelyütt díszítőnövényként is elterjedt.


A mimózafa mindenféle kezelés, hajtatás nélkül kezd el virágozni január elején, ezért kedvelt a kertészek körében is. Nizzában, Dubrovnikban és Kotorban ilyenkor virágkarneválokat és bálokat tartanak az év első virágainak tiszteletére, hogy megköszönjék azt a jelképes napsütést, amelyet különös szépségű, sárga virágok hoznak a szürke, téli időjárásba. Az arborétumban található mimózafa rokona a különösen érzékeny, érintésre leveleit összehúzó mimózának, a lila virágú növény azonban nem fa, hanem félcserje - mondta Németh Anikó.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite