2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonA mentelmi bizottság további iratokat kér Gyurcsány Ferenc ügyében

A mentelmi bizottság további iratokat kér Gyurcsány Ferenc ügyében


Gyurcsány Ferenc001További iratokat kér az ügyészségtől az Országgyűlés mentelmi bizottsága Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ügyében.


Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a bizottság keddi zárt ülése után újságíróknak azt mondta, hogy erről hét igen és egy nem szavazattal döntöttek a tagok. Az elnök közölte: döntöttek arról is, hogy milyen körben kérnek be további iratokat, amit a bizottság egyhangúlag támogatott.


Arra a kérdésre, hogy milyen iratokról van szó, a testület vezetője nem kívánt válaszolni. Mint rámutatott, zárt ülésen tárgyalt mentelmi ügyről van szó, amely magával vonja a titkosságot. További kérdésre azt elárulta, hogy olyan bizonyítékokat kérnek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.


Rubovszky György hozzátette: amint a kért dokumentumok megérkeznek, azonnal folytatják a munkát. Arra a felvetésre, hogy az ügyészség megtagadhatja-e az iratok kiadását, és ez befolyásolhatja-e a mentelmi ügy kimenetelét, azt mondta, ha ez a nem várt esemény megtörténne, akkor ezt a mentelmi bizottsággal fogják megtárgyalni. Az elnök azt is mondta, hogy álláspontja szerint az ügyészség nem tehet olyat, hogy egy parlamenti bizottság megkeresésére a kért iratokat nem küldi el.


Határidő arra vonatkozóan nincs, hogy meddig várják az iratokat - tette hozzá a testület elnöke, aki hozzátette: Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy szerdán délelőtt szeretne betekinteni az iratokba. Az elnök - mint mondta -, azt üzente vissza, hogy természetesen biztosítja számára az ügyészi megkeresés megtekintését, ez az ami jelenleg rendelkezésére áll. A mai bizottsági döntés alapján a volt kormányfő döntheti el, hogy akkor nézi meg, amikor a mellékletek is megérkeztek, vagy most, vagy akár többször. Annyiszor nézi meg, ahányszor erre igényt tart - mondta Rubovszky György.


A kormánypárti politikus azt nem árulta el ki szavazott a döntés ellen, de az ülés után kiderült, hogy a jobbikos képviselő, Szabó Gábor volt az. Szabó Gábor újságíróknak azt mondta, azért voksolt nemmel, mert úgy érezte, hogy a további iratok bekérése hozzájárulhat az ügy tárgyalásának elhúzódásához. A bizottságban "eddig más, hasonló esetben nem kértek be ennyire alaposan anyagokat" - fűzte hozzá. Az ellenzéki képviselő leszögezte: a Jobbik szeretné minél hamarabb a vádlottak padján látni Gyurcsány Ferencet. Értékes napokat, heteket veszíthetünk, ha a Legfőbb Ügyészség nem a megfelelő ütemben továbbítja a testületnek az információkat - tette hozzá.


Göndör István, a bizottság szocialista tagja azt mondta, a döntést természetesnek tartja. Ez a mentelmi bizottság életében így természetes. A testület nem bíróság, nem kell abban dönteniük, hogy valaki rosszat tett, vagy nem tett - mondta, hozzátéve: a bizottságnak azt kell eldöntenie, hogy minden feltétel fennáll-e ahhoz, hogy a mentelmi jogról döntenek. Úgy látta, hogy az iratokat pillanatok alatt, már egy héten belül megkaphatják.


Arról, hogy a jobbikos képviselő nemmel szavazott, az MSZP-s politikus azt mondta, egyértelműen látszik, hogy ez politikai döntés volt. Szerinte Szabó Gábor nem mondott igazat, amikor azt állította, arra még nem volt példa, hogy további adatokat kérjenek be. A legutóbb, a héten tárgyalt mentelmi ügyeknél kettő is volt, amelyeknél utólag kellett információkat bekérni, s ez jobbikos képviselők esetében is megtörtént - jegyezte meg az ellenzéki politikus.


A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt a sukorói King's City-beruházás kapcsán. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly novemberben arról beszélt: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása az ingatlanügyben.


A volt kormányfő április 29-én a Facebookon jelentette be, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte az ügyészség; jelezte, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kéri a Háztól és kezdeményezte, hogy ügyében a mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson.


A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite