2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonA mentősöket néhány rosszulléthez riasztották

A mentősöket néhány rosszulléthez riasztották

A nagy meleg miatt vasárnap néhány rosszulléthez riasztották a mentőket, de alapvetően nyugodtan telt a nap - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek.

mentőautó

Győrfi Pál közlése szerint a nagy hőséghez képest átlagos volt a mentőszolgálat vasárnapi forgalma. A fővárosban nyolc-tíz ember lett rosszul a nagy melegben, de ez nem számít kirívóan soknak - tette hozzá. A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy a hétvégi napon aki tehette, nyilván kerülte a kint tartózkodást, hétfőn viszont erre sokaknak nem lesz lehetőségük, ezért a mentőszolgálatnál is mozgalmasabb napra készülnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta: vasárnap nem dőltek meg a napi melegrekordok. A hőség viszont folytatódik, emiatt hétfőre már az ország teljes területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet országszerte tartósan 25 Celsius-fok felett alakul majd.
Emellett a meteorológiai szolgálat honlapja szerint hétfőn már az UV-B sugárzás átlaga is az extrém szint felett alakulhat, vagyis a napon már negyedóra alatt le lehet égni.

ezo_banner

hirdetés

Az Országos Mentőszolgálat vasárnap a hőség elleni óvintézkedésekre figyelmeztetett. Győrfi Pál korábban azt mondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Számukra azt tanácsolják, ha tehetik a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat, köztük a nagybevásárlást, inkább a hét második felére időzítsék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő.

A szóvivő kiemelte: a nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.

A szóvivő arra is kitért, hogy a nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, vagy állatot.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite