2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Zöld zónaA menyétek is eltervezik a jövőt

A menyétek is eltervezik a jövőt


Egy Közép- és Dél-Amerikában honos menyétféle, a taira leszedi az éretlen banánt, majd eldugja, amíg az meg nem érik. Ilyen szintű előre tervezést eddig csak főemlősök és madarak esetében sikerült kimutatni.

menyétFernando Soley biológusnak a Costa Rica északi részén található La Selva biológiai állomás ültetvényében tűnt fel először a taira furcsa viselkedése, miközben nyílméregbékákat tanulmányozott - írja a Science magazin hírportálja. Egy állat banánt hozott le az ültetvény egyik - teljesen más fajú - fájáról. Minden jel arra utalt, hogy a menyétféle saját maga dugta oda a csemegét.
A jelenséget megvizsgálandó, a kutató és társa, Isaías Alvarado-Díaz banándarabkákat rejtett el az ültetvényen, valamint a közeli erdőben, két nap elteltével pedig megszámolták azokat. A legkevesebb banán az ültetvény fáiról tűnt el, tehát a taira tényleg biztos rejtekhelyet talált zsákmányának.

Ezt követően fotócsapdákkal figyelték meg a banánnövényeket, így kiderült, hogy csupán a tairák szakítottak le teljes gyümölcsöket, a tukánok, koatik és oposszumok ezzel szemben a növényen lévő banánokat dézsmálták meg. Ezen kívül a tairák nemcsak az érett banánokat szedték le, hanem éretleneket is, amelyeket később ettek meg.
Számos madár és emlős rejt el élelmet, de általában a fölösleggel teszik ezt, amit meg tudnának enni, csak épp nincs rá szükségük - ilyen a mókusok jól ismert dióraktározására. Soley szerint a tairák esete ettől különbözik, az éretlen banán ugyanis fogyasztásra a leszedés pillanatában nem alkalmas, csak a jövőben válik azzá. Ez tehát azt jelenti, hogy a menyétfélék már napokra előre gondoskodnak betevőjükről, és előre terveznek - írják a biológusok a Naturwissenschaften című folyóirat e havi számában.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite