2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
NagyvilágAmerikában rendben leszavaztak a magyarok

Amerikában rendben leszavaztak a magyarok


voks2Rendben lezajlott az amerikai kontinensen a magyar külképviseleteken az országgyűlési képviselő-választás második fordulója szombaton; rendkívüli esemény nem történt - tájékoztatták az MTI-t a külképviseleti választási irodák (küvi) vezetői.


A legnagyobb névjegyzék New Yorkban volt, ahol 152-en jelentkeztek a szavazásra, közülük 79-en jelentek meg és adták le szavazatukat. Minden rendben zajlott, de előfordult olyan eset, hogy olyan szavazópolgár is megjelent, akinek a lakóhelye szerinti egyéni választókerületben már az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa, így nem kellett szavaznia - mondta Király Edina küvi-elnök.
Washingtonban a névjegyzékben szereplő 33 választópolgárból 15-en voksoltak a reggel 6 és este 7 óra között tartott szavazáson.


A kanadi Ottawában - ahol New Yorkhoz és Washingtonhoz hasonlóan közép-európai idő szerint vasárnap éjjel 1 órakor zárult a szavazás - a 43 regisztrált szavazóból 15-en adták le voksukat. Ott is előfordult, hogy olyan valaki akart voksolni, akinek a választókörzetében már a korábbi fordulóban nyert valamelyik jelölt - mondta Éger György küvi-elnök.
Az amerikai kontinensen Buenos Airesben (Argentína) három voksolót vártak, Mexikóvárosban (Mexikó) 1, Havannában (Kuba) 3 ember szerepelt a névjegyzékben. Az MTI New Yorkból úgy tájékoztatták, hogy Argentínában és Kubában már este 7 óra előtt lezárult a szavazás, tehát mindkét helyen voksolt a 3-3 személy.


A nyugati parti Los Angelesben - ahol az időeltolódás miatt közép-európai idő szerint vasárnap hajnal 4 órakor zárult a szavazás - a névjegyzékben szereplő 35 választóból 12-en adták le szavazatukat. Rendkívüli esemény nem történt - mondta el Siklósi Dorottya küvi-elnök.
Több külképviseleten a szavazás első óráiban egy választó sem jelent meg. A parlamenti választások második fordulójában a külképviseleteken - a helyi nagykövetségeken, illetve főkonzulátusokon - azok voksolhattak, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és választókerületükben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa.


Korábban, az izlandi vulkán kitörése után elrendelt légtérzár miatt kérdéses volt, hogy a szavazatok az előírt határidőre (csütörtök éjfélig) Magyarországra érkezhetnek-e. Az MTI-t a küvi-elnökök úgy tájékoztatták: a transzatlanti légi közlekedésben már nincs fennakadás, már vasárnap hazautaznak Magyarországra, ahol a lezárt urnát az Országos Választási Központba szállítják.


A külföldön történő szavazás sajátossága, hogy a szavazatokat nem számolják össze a külképviseleteken, hanem Magyarországra szállítják és bekeverik a választópolgár lakóhelye szerinti egyéni választókerület egyik kijelölt szavazókörének szavazatai közé, így biztosítva azok titkosságát.
A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és "bekeverése" után, legkésőbb május 1-jén megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit, és legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye. Emiatt a vasárnap 19 órakor induló tájékoztató rendszer - amely az előzetes eredményeket közli - vasárnap este még nem fog tudni 100 százalékos feldolgozottságot mutatni.


A második fordulóban 85 külképviseleten összesen 2.885 voksoló szerepelt a névjegyzékekben. A legtöbben - akárcsak az első fordulóban - Londonban voksolhatnak: 641-en szerepelnek a névjegyzékben. Brüsszelben 278, Dublinban 230, Párizsban 128, Münchenben 120, Hágában 115 voksolót várnak. Húsz külképviseleten csak egy-két szavazó miatt lesz voksolás, és 41 olyan külképviselet van, ahol tíznél kevesebben adhatják le szavazatukat.

2010-04-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite