2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
NagyvilágAmerikai költségvetési vita - Obama aláírná a rövid távú adósságplafon-emelést is

Amerikai költségvetési vita - Obama aláírná a rövid távú adósságplafon-emelést is

 

Barack Obama amerikai elnök hajlandó lenne aláírni egy rövid távú adósságplafon-emelésről rendelkező törvényt is, ha az mentes volna a politikai feltételektől - közölte pénteken Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Barack Obama


"Hogy ez (a rövid távú emelés) még mindig elfogadható, feltétel nélküli minimum-e? Hogyne!" - mondta Carney. "Ha a kongresszus a csőd elkerülése érdekében elfogadna egy korrekt adósságplafon-emelést, akkor azt az elnök aláírná" - fogalmazott az amerikai elnöki hivatal szóvivője.


Carney elmondta, hogy továbbra sem jött létre egyezség a kongresszusi republikánusokkal sem az adósságplafon megemeléséről, sem az átmeneti költségvetésről, amely feloldhatná a szövetségi kormány részleges lebénulását. A szóvivő szerint ugyanakkor a tárgyalások konstruktívak voltak, és az ellenzéki honatyák kijelentették, hogy a csőd nem megengedhető lehetőség.


"Nyilvánvalóan jobb helyzetben vagyunk, mint néhány nappal ezelőtt. De megállapodás nincs" - mondta Carney. A szóvivő elmondta, hogy Obama elnök és John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke pénteken telefonon beszélt egymással, és megállapodott arról, hogy folytatják az egyeztetést az adósságplafon megemeléséről és az átmeneti költségvetésről.


Az Egyesült Államok szövetségi kormánya az október 1-jén, az új amerikai pénzügyi év kezdetén több százezer alkalmazottját volt kénytelen szabadságolni, mert a két nagy párt a kongresszusban nem tudott megállapodni egy ideiglenes büdzséről sem. Az országot emellett a washingtoni pénzügyminisztérium szerint a technikai fizetésképtelenség fenyegeti, ha jövő csütörtökig nem sikerül megállapodni az államadósság-limit módosításáról.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite