2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonAmerikai ügyvivő: az Egyesült Államok szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció ellen

Amerikai ügyvivő: az Egyesült Államok szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció ellen


Az Egyesült Államok szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció visszaszorításában - mondta André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

amerikaisajto1

MTI Fotó: Kovács Attila


Az amerikai diplomata kiemelte: onnan, hogy megpróbálják kitalálni, kiket érint az amerikai beutazási tilalom, el kellene mozdulni a felé, miként tudna a két ország szövetségesként együttműködni a korrupció elleni harcban. André Goodfriend hangsúlyozta: a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései, hanem az érintettek tevékenysége miatt rendelték el, ezért a magyar kormánytól nem várnak semmilyen lépést az ügyben. Hozzátette: nincs politikai motiváció a tilalom elrendelése mögött, ez nem szankció az ország ellen.


Mint mondta, az Egyesült Államok áll elébe a nyílt párbeszédnek, szívesen fogadja az őszinte kritikát, hiszen ez fontos a demokráciában. Ezért is támogatják a civil szervezeteket, mivel éppen ezt a kritikát fogalmazzák meg - mutatott rá. André Goodfriend közölte: nemcsak Magyarországra figyelnek, hanem figyelemmel kísérik a történéseket minden országban, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

amerikaisajto

MTI Fotó: Kovács Attila


Emlékeztetett: az érintettek ellen azért rendeltek el beutazási tilalmat, mert bizonyítékuk van, hogy korrupcióban vettek részt.
Kijelentette: annak idején, a rendszerváltoztatáskor Magyarország a többi ország előtt járva érte el a békés átmenetet, Magyarország példaként állt a többi ország előtt. A jelenlegi történések azonban egyfajta negatív trendet mutatnak, és az Egyesült Államok nem akarja, hogy ez folytatódjon.


André Goodfriend arról is beszélt, hogy több ország ápol szoros kapcsolatot Oroszországgal, és nincs azzal semmi gond, ha egy ország partnernek tekinti Moszkvát. Ugyanakkor emlékeztetett: Magyarország is támogatta az EU álláspontját Ukrajna ügyében, egyetértett az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal. Az ügyvivő azt is elmondta, hogy Magyarország NATO-szövetségesként kiváló teljesítményt nyújt, a katonai együttműködés kitűnő.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite