2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
NagyvilágAmi elég, az elég - Megfedte Franciaországot a romák kitoloncolása miatt az EU-biztos

Ami elég, az elég - Megfedte Franciaországot a romák kitoloncolása miatt az EU-biztos


Szégyenteljesnek minősítette az igazságügyi EU-biztos kedden Brüsszelben a francia hatóságok romákkal szembeni fellépését, és kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben. A franciák meglepődtek az EU-biztos szavain.

Viviane Reding


Viviane Reding az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján kijelentette: véleménye szerint indokolt, hogy diszkrimináció miatt jogi kötelességszegési eljárást indítsanak Franciaországgal szemben, mert kiderült, hogy - a párizsi kormány képviselőinek állításaival ellentétben - igenis olyan utasítás alapján toloncoltak ki romákat az országból, amely figyelembe veendő szempontnak tekintette az etnikai csoporthoz való tartozást.

Az uniós végrehajtó testület két héten belül dönt, megindítja-e a kötelességszegési eljárást - közölte Reding.

"Ami elég, az elég" - mondta felháborodottan az igazságügyi EU-biztos, és hozzátette: amikor alapvető értékekről van szó, egyetlen EU-tagország se várjon kivételezett bánásmódot.
A francia kormány tagjai többször is "biztosították" Redinget afelől, hogy diszkriminatív megfontolások nem húzódnak meg a kitoloncolások mögött, ám kiderült, hogy a francia belügyminiszter hivatalvezetője körlevélben szólította fel a prefektusokat az illegális táborok - "és elsősorban a cigánytáborok" - lebontására.

A körlevelet ugyan azóta visszavonták, és a helyette kiadott új körlevél már nem tartalmazza a diszkriminatív utalást, ám a francia hatóságoknak nem csak szavaikat, hanem magatartásukat is meg kell változtatniuk - fejtette ki Viviane Reding.

Mint mondta, az ő személyes meggyőződése az, hogy Franciaország ellen kötelességszegési eljárást kell indítani, mégpedig a szabad mozgásról szóló uniós irányelv kétszeres megsértése okán: egyfelől az irányelv diszkriminatív alkalmazása miatt, másfelől amiatt, hogy a francia hatóságok nem biztosították az irányelvben előírt eljárási garanciális jogokat az érintetteknek.

A franciák elutasítják az EU-biztos kijelentését


Franciaország "meglepetésének" ad hangot a romákkal szembeni fellépését bíráló EU-biztosi kijelentés miatt, de elutasítja a "polémiát" - közölte kedden Párizsban a francia külügyi szóvivő.


"Meglepődve hallottunk Viviane Reding (az Európai Bizottság igazságügyi biztosának) kijelentését. Nem hisszük, hogy az ilyen jellegű megszólalásokkal javítani lehet a romák helyzetén és sorsán, amely aggodalmaink és fellépésünk középpontjában áll" - hangsúlyozta Bernard Valero egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: "Most nincs idő polemizálni, ilyen kijelentéseket tenni. Most a roma lakosság érdekében kell dolgozni".


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite