2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonAmire kevesen gondoltak: ez okozhatta a vörösiszap-katasztrófát

Amire kevesen gondoltak: ez okozhatta a vörösiszap-katasztrófát


pusztitas3A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa perceken belül és minden előjel nélkül következett be, a tározót kilencven perccel a gátszakadás előtt ellenőrizték - mondta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója az ajkai képviselő-testület rendkívüli ülésén.


Bakonyi Zoltán közlése szerint a zagytározó kazettákat a hatósági előírásoknak megfelelően működtették, a X-es kazettát nem töltötték túl, és gátmagasítás sem történt. Hangsúlyozta: az ezeket igazoló iratokat a Nemzeti Nyomozó Iroda már a tragédia napján, tavaly október 4-én lefoglalta, ezért a cég működésére vonatkozó hiteles adatokkal a nyomozóhatóság rendelkezik.


A vezérigazgató szerint a tragédiát több tényező együttese okozta, ezek között elsődlegesen a tározótér csurgalékvizei környezetbe szivárgásának megakadályozására a környezetvédelmi előírás szerint épített vízzáró résfalat emelte ki. Hozzátette, hogy az 1989-ben épített tározó agyagos talajra épült, amely vízzáró tulajdonságú anyag, de a lúg hatására csökkent mechanikai szilárdsága. Így a talaj egyszerűen "kiesett" a gátfal alól. Ezt a tényt és az átszakadt tározó állapotát a műszaki egyetem akkreditált laborjában készített szakértői vélemények igazolják, amelyekhez több száz fúrást végeztek.


Bakonyi Zoltán cáfolta, hogy a cég a magyarországi tevékenységét fel akarta volna függeszteni, mert a technológiaváltásra már 2009-ben 750 millió forintot költöttek. A képviselő-testület rendkívüli ülésén a képviselők egyetértettek abban: a felelősök keresésénél sokkal fontosabb, hogy közvetve hatezer ember munkahelye megmaradt.


Fülöp Zoltán fideszes frakcióvezető a Mal-vezérigazgatójától arra kért választ, hogy mekkora veszélyben van a város. Bakonyi Zoltán előadása alatt a fidelitas helyi aktivistái a "Kozmetikázás helyett igazságot!" feliratú táblával álltak. A vezérigazgató válaszában kifejtette: a száraz technológia a korábbi nedves eljárással szemben kiporzással jár. A földnedves anyagot teherautókkal szállítják a tározókba, a kiporzás ellen különleges kötőanyaggal védekeznek. A kötőanyagot a cég külföldről szerzi be, egy tonna négyezer euróba kerül kiszórás nélkül, azt helikopterrel fogják a tározó tetejére szórni.


Bakonyi Zoltán szólt arról is, hogy a vörösiszap kezelésére vonatkozó magyarországi előírások sokkal szigorúbbak a francia vagy a görög szabályozásnál, mert azokban az országokban egyszerűen a tengerbe "nyomják" a lúgos vörösiszapot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite