2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA Mol visszautasítja a korrupció vádját

A Mol visszautasítja a korrupció vádját


Visszautasítja a Mol Nyrt. a Sanader-ítéletben elhangzottakat, közölve: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat. A Központi Nyomozó Főügyészség keddi közleményében arra emlékeztet, hogy 2012 januárjában bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Mol-INA-ügyben.

MOL001

A magyar olajipari cég közleményében arra reagált, hogy kedden összesen tíz év börtönbüntetésre ítélte a zágrábi megyei bíróság első fokon Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, részben hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetése miatt. Az ítélet szerint Sanader 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként mintegy félmillió euró jutalékot fogadott el a Hypo Alpe Adria banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettől vegyen fel kölcsönt csaknem 10 millió euró értékben, illetve lehetővé tette a bank terjeszkedését Horvátországban. A másik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, a veszteséges gázüzletág kivételével. A Hypo-ügyben 3 év hat hónap, az INA-Mol ügyben hét év hat hónap börtönbüntetést szabott ki a bíróság, illetve a jogtalanul szerzett pénz elkobzását is kimondta.

A Mol közölte: "nem tisztünk minősíteni az elsőfokú döntést, Horvátország legnagyobb befektetőjeként tiszteletben kell tartanunk a Horvát Köztársaság független igazságügyi testületének döntését. Mindazonáltal úgy gondoljuk, az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, hanem sokkal inkább egy horvátországi politikai ügyről van szó."

A társaság úgy véli, nem lehet úgy elítélni valakit, hogy sem indíték, sem bűncselekmény, sem bizonyíték nincs. Nincs indíték, hiszen a Mol, mint az INA legnagyobb egyéni részvényese komoly áldozatvállalásokkal a csőd veszélyétől mentette meg az INA-t, amikor átvette felette az irányítást 2009-ben. Ehhez nem volt szükség tisztességtelen eszközökre.

Nincs bűncselekmény sem - érvel a magyar cég, mivel a Mol nem adott semmilyen juttatást politikusoknak vagy döntéshozóknak azért, hogy konszolidálja és megmenthesse az INA-t.

Értelemszerűen nincs bizonyíték sem, hiszen a vád mindössze egy ember vallomására épül, amit két másik tanú és a vádlott cáfolt meg a tárgyalás során - áll a közleményben.

A Mol az elsőfokú ítéletet előzetes döntéshozatalnak tekinti, s emlékeztet arra, hogy minden alkalommal határozottan visszautasította a Mol elleni vádakat. Ezt teszik most is, és ugyanígy cselekszenek a jövőben is.

A Mol végül közölte, hogy Horvátország legnagyobb külföldi befektetőjeként továbbra is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az INA még sikeresebb és nyereségesebb legyen.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője kedden közleményben ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség 2012 januárjában bűncselekmény hiányában megszüntető határozatot hozott, amelyről a január 30-án kiadott sajtóközleményében tájékoztatta a közvéleményt. "Ezen időpontot követően sem magyar, sem horvát részről nem merült fel érdemi, új információ az ügyben" - hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátette, a horvát bíróság keddi ítéletével kapcsolatos sajtóhíreket egyebekben nem kívánják kommentálni.

Január végén Keresztes Imre főügyész a nyomozás megszüntetését azzal indokolta, hogy "a beszerzett nagy mennyiségű adatot értékelve a Központi Nyomozó Főügyészség megállapította, hogy a Mol Nyrt. érdekkörében nem valósult meg a horvát ügyészség által felvetett bűncselekmény".

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite