2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonA mozgáskorlátozottak gépkocsi-vásárlási támogatásának szabályait bírálja az MSZP

A mozgáskorlátozottak gépkocsi-vásárlási támogatásának szabályait bírálja az MSZP


Bírálta az MSZP-s Korózs Lajos szerdán sajtótájékoztatón azt a támogatási rendszert, amely a fogyatékkal élőknek biztosít gépkocsi-vásárlási kedvezményt. A szocialista politikus szerint az igénylők rosszul járnak a támogatással, ezért arra biztatta őket, ha a szakminisztériummal és a hitelező bankkal folyó tárgyalásaik eredménytelenek maradnak, tegyenek feljelentést az ügyben.

Korózs Lajos


Korózs Lajos elmondta: a kormány által kezdeményezett változtatás után már csak azok kaphatnak - az eddiginél nagyobb - autóvásárlási támogatást, akik születésüktől mozgáskorlátozottak, a balesetesek nem. Ráadásul, folytatta, az új autók közül csak egy olyan Suzuki-típust vásárolhatnak meg állami támogatással, amelyben nincs automata sebességváltó, a nagyobb méretű kerekes székek szállítására pedig alkalmatlan.


További szűkítés, hogy a kedvezménnyel csak egy, a minisztériumi pályázaton nyertes konzorcium részét képező márkakereskedőnél lehet vásárolni, és a támogatottaknak mindenképp hitelt kell felvenniük, méghozzá a Széchenyi Kereskedelmi Banktól, olyan konstrukcióban, amelyben a teljes hiteldíjmutató 27 és 34 százalék közötti, vagyis a háromszorosa más, a piacon elérhető autóhiteleknek - sorolta a szocialista politikus, megjegyezve, hogy ugyanilyen Suzukit akár félmillió forinttal olcsóbban is bárki vehet, vagyis kedvezményről nincs szó.


Ezért azt javasolta az igénylőknek, hogy ha az ügyben folyó tárgyalások eredménytelenek maradnak, tegyenek feljelentést ismeretlen tettes, a nemzetierőforrás-minisztérium vagy a Széchenyi Bank ellen. Hozzátette azt is: az említett márkakereskedő tavaly május óta végrehajtás alatt áll, így a tenderbontás időpontjában nem szerepelhetett a köztartozástól mentes adózók listáján, ami megkérdőjelezi a pályázat szabályszerűségét.


Az MSZP-s politikus sajtótájékoztatóján emellett annak a kormányrendeletnek a visszavonását vagy megváltoztatását is sürgette, amely szerint a terhességi-gyermekágyi segélyen, illetve gyeden lévők száz és kilencezer-ötszáz forint közötti jövedelempótlékot igényelhetnek havonta.


Korózs Lajos elmondta, hogy a pótlékot nagyjából 80 ezer kismama kérheti, amiért rosszul jár az idei személyijövedelemadó-változásokkal. Ugyanakkor véleménye szerint teljesen értelmetlen olyan pályázati rendszert működtetni, amelyben az anyáknak havi százforintos támogatásért kell pályázniuk, miközben azok, akik idén szültek vagy fognak szülni, nem is igényelhetik a támogatást.


Egy harmadik témára kitérve az ellenzéki politikus elmondta, hogy korábbi rendfokozatuktól és szolgálati idejüktől függően 30-50 ezer forinttal csökkent azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak az ellátása, akiknek a járandóságát az szja-val csökkentették január 1-jétől, amiért nem mentek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába. Korózs Lajos ehhez hozzáfűzte: senki sem látott még olyan rendőrt, börtönőrt, tűzoltót, akit az év eleje óta visszavettek volna dolgozni.


Hangsúlyozta, hogy az MSZP arra biztat mindenkit, akinek nyugdíját szolgálati ellátásá alakították, hogy forduljon beadvánnyal a strasborugi emberi jogi bírósághoz, a panaszok elkészítésében pedig a szocialista párt segítségét ajánlotta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite