2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonA munkaadók egyetértenek a kormány kiadáscsökkentő terveivel

A munkaadók egyetértenek a kormány kiadáscsökkentő terveivel


kormányülésA munkaadók szövetségei támogatják az Orbán Viktor miniszterelnök által kilátásba helyezett kormányzati kiadáscsökkentő lépéseket.


Orbán Viktor a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak szerdán adott exkluzív nyilatkozatában leszögezte: a magyar kormány végrehajtja a költségvetés ígért, hosszú távú átalakítását, amely kiadáscsökkentést is tartalmazni fog azért, hogy megerősítse az ország hitelességét a pénzügyi piacokon.

Összességében pozitívan értékelték az MTI által csütörtökön megkérdezett elemzők a miniszterelnök a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak adott interjúját.


MKIK egyetért Orbán törekvéseivel


Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI megkeresésére leszögezte: a gazdaság szereplői támogatják, biztatják a kormányt a miniszterelnök által bejelentett lépések kivitelezésében.
Magyarázatként hozzátette: az Orbán Viktor által kilátásba helyezett intézkedések egybecsengnek a kamara által hosszú évek óta szorgalmazott szerkezeti átalakításokkal, amelyek feltételei a fenntarthatóságnak.Az MKIK elnöke úgy vélekedett: a különadókból befolyó bevételek két évet adnak a kormánynak arra, hogy az átalakításokat elvégezze.

Parragh László szerint a "kormány következetes, lépései pedig illeszkednek a gazdasági élet szereplői által elvártakhoz".
Felhívta a figyelmet, hogy a munkára ösztönzést erősíteni kell, a munkanélkülieket, ha lehet, vissza kell terelni a munka világába. Az idén életbe lépett új adószabályok már elindították a folyamatot - fűzte hozzá azzal: további lépéseket kell tenni azért, hogy "érje meg dolgozni és nagyon ne érje meg nem dolgozni".

Hangsúlyozta: ezek kemény intézkedések, de amely országok, köztük Szlovákia, meglépték ezeket, fenntartható pályára tudták állítani a gazdaságukat.


VOSZ: fontos, hogy a kormány tárgyaljon a szociális parnerekkel

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint az Orbán Viktor által bejelentett kiadáscsökkentő lépéseket a magyar vállalkozások és a multinacionális cégek is teljes mértékben támogatni fogják; a beharangozott ügyek jó üzeneteket hordoznak a vállalkozói világnak.

Hozzátette: a közkiadások csökkentésével a vállalkozók adószintje csökkenhet, azzal pedig versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság.

Ha hosszú távon a közkiadások racionálisan mérsékelhetők, anélkül tehát, hogy nagyobb "fájdalmat" okoznának a társadalomnak, akkor nem lesz szükség a magyar vállalkozások jelenlegi mértékű befizetéseire - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: az Orbán Viktor által elmondottak filozófiája, miszerint az állampolgárok ne meneküljenek nyugdíjba, dolgozzanak és "ne egyék magukat tele" támogatott gyógyszerrel, támogatható.
Dávid Ferenc fontosnak tartja, hogy a kormány a lépéseket tárgyalja meg a szociális partnerekkel. A VOSZ főtitkára a részletekről szólva közölte: a nyugdíjszabályoknak azt kell szolgálniuk, hogy ne lehessen nyugdíjba menekülni, mindenféle kedvezményeket igénybe véve. A közkiadások csökkentése e kassza költségeinek visszafogásával támogatható - hangsúlyozta.

Gyógyszerkasszáról annyit mondott: szigorú és szűk körben kell fenntartani a gyógyszertámogatást, racionális gazdálkodásra kell kényszeríteni a gyógyszerkasszát.

Dávid Ferenc kiemelte még: minden kormányzati intézkedésnek azt kell szolgálnia, hogy az állampolgárokat a munkahely közelébe próbálja terelni. Ezt szolgálja már az idei új személyi jövedelemadó-rendszer, de a "másik oldalon" változatni kell a segélyezés rendszerén is - hívta fel a figyelmet a VOSZ főtitkára.

 

Pozitívan értékelték az elemzők az Orbán-interjút >>>

Orbán: ellentétes érdekek mozgatják a forintot >>>

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite