2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA Munkástanácsok támogatja az adójavaslatokat

A Munkástanácsok támogatja az adójavaslatokat


ligaÖsszességében támogatja a kormány adóintézkedéseit a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), indokoltnak tartja a válságadót, és tudomásul veszi a munkavállalókat érintő adóváltoztatásokat is.


Palkovics Imre, a szövetség elnöke elmondta: figyelembe véve a mai magyar realitásokat, a forrásbevonás lehetőségét, az eladósodott lakosságot és az utóbbi időkben teljes mértékben kifosztott munkavállalói rétegeket, akiket tovább már nem lehet terhelni, indokolt a multicégek profitjának megnyirbálása a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében.


Hozzátette: a Munkástanácsoknak régóta az a javaslata, hogy a gazdasági problémák jelentős részét nem a lakosság, a munkavállalók, a nyugdíjasok elszegényítésével kellene megoldani, hanem be kellene vonni a teherviselésbe az itt működő nemzetközi vállalkozásoknak azt a részét is, amelyek az elmúlt 20 évben csak profittermelésre használták a magyar gazdaságot, és az itt keletkező nyereséget kivitték az országból, vagyis abból nem keletkeztek új munkahelyek és nemzeti tőkefelhalmozás.
Ami a munkavállalók adóztatására vonatkozik, azt is tudomásul veszi a szakszervezeti szövetség - mondta az elnök. Véleménye szerint a személyi jövedelemadózás változtatása azt a célt szolgálja, hogy nőjön a vásárlőerő, a fogyasztás. A bérből és fizetésből élőknél ott hagyott adóforintok ugyanis a gazdaságba fognak áramolni, akár fogyasztás, akár beruházás formájában, és így a belső kereslet élénkítésén keresztül végső soron a gazdaságot fogják élénkíteni, ami közvetve a munkahelyek bővülését is eredményezheti.


Palkovics Imre szerint, bár a szakszervezetek általában nem támogatják az egykulcsos adókat, mert az a magasabb jövedelműeknek kedvez, a gazdasági válság miatt most különleges helyzet van, és csak ettől lehet várni a fogyasztás növekedését és a gazdaság élénkülését.


Új források bevonására a nemzetközi pénzvilágból jelenleg nincs igazán lehetősége Magyarországnak. Ha a költségvetés egyensúlyban tartása érdekében nincs más eszköze az államnak, minthogy a fogyasztást és a beruházások növekedését ilyen módon támogassa, akkor tudomásul kell vennie az átlag munkavállalónak, hogy a középrétegektől fölfelé lévők jövedelmei több elkölthető javat hagynak meg az adóztatás által - mondta a szakszervezeti vezető. Hozzátette: ebből előbb-utóbb a foglalkoztatás növekedése következhet be azáltal, ha a magyar szolgáltatásokat, a magyar kisvállalkozások termékeit meg tudják vásárolni a magyarországi fogyasztók.


Palkovics Imre arról is beszélt, hogy a Munkástanácsok nem osztják azokat az aggodalmakat, amelyeket a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztésével kapcsolatban lehet hallani, hogy az emberektől "ellopják" a megtakarításokat.
Felidézte, hogy a szakszervezetek annak idején nem támogatták a magánnyugdíjpénztárak létrehozását. Az volt, és ma is az a véleményük, hogy ezeknek a megtakarításoknak a magánszférába áramoltatása magánprofitot termel.


A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet felmérései is alátámasztják azt, hogy ez a nyugdíjág egy időzített társadalmi bomba - fejtette ki. Az üzleti biztosítók által működtetett pénztárak esetében ma nem világos, hogy ki fogja majd fedezni a nyugdíjakat, amikor majd a jogosultságok tömegével beérnek.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite