2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA napokban zajlott a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark felülvizsgálata

A napokban zajlott a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark felülvizsgálata

A Novohrad-Nógrád Geopark is tagja a 2015-ben alakult UNESCO Globális Geopark Hálózatnak. A hálózat fontos célja, hogy a geoparkok a földtani örökség védelmét beillesszék a fenntartható regionális gazdasági fejlődést célzó stratégiákba. A geoparkok létesítésével a helyi lakosság gazdasági fejlődését és a fenntarthatóságot kívánják elérni a fenntartható turizmus fejlesztésével és más gazdasági, kulturális tevékenységek támogatásával.

unescoszakertok

Az UNESCO Globális Geopark hálózati tagokra négy évenként felülvizsgálat vár, amely során elbírálják, hogy a geopark továbbra is megőrizheti-e a globális geopark hálózati tagságát. A felülvizsgálat érdekében szakértőket jelölnek ki, akik helyszíni szemlét tartanak az adott geoparkban.

Az UNESCO által kijelölt szakértők, prof. Ibrahim Komoo és dr. Henning Zellmer, 2018. július 25-28 között tartották helyszíni bejárással összekötött ellenőrzésüket a Novohrad-Nógrád Geoparkban.
Az ellenőrök a program során számos földtani objektumot és egyéb geoparki helyszínt kerestek fel, helyi dolgozókkal, önkormányzati képviselőkkel találkoztak és turistákkal is spontán beszélgetéseket folytattak. A Novohrad-Nógrád Geopark szakértőivel, munkatársaival partneri viszonyt alakítottak ki.

Az ellenőrök az UNESCO felé elküldött dokumentációkat is felhasználva augusztus végéig elkészítik zártkörű jelentésüket, melyhez ajánlásokat is csatolnak. A hivatalos eredményt 2019. január végén tudjuk majd meg.Forrás: Nógrád24-hu


2018-08-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite