2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
NagyvilágAndor: megvan a lendület a szegénység elleni cselekvéshez

Andor: megvan a lendület a szegénység elleni cselekvéshez


Andor László"Az EU a világ egyik leggazdagabb térsége, mégis több, mint 84 millió lakosát ma is nyomor fenyegeti" - hívta fel a figyelmet az EU-biztos.


Megvan a lendület ahhoz, hogy konkrét cselekvésre váltsuk a kötelezettségvállalásokat a szegénység visszaszorítása érdekében - hangsúlyozta Andor László, a foglalkoztatás, szociálpolitika, valamint társadalmi összetartozás ügyeiben illetékes EU-biztos vasárnap, a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából.


"Az EU a világ egyik leggazdagabb térsége, mégis több, mint 84 millió lakosát ma is nyomor fenyegeti" - hívta fel a figyelmet Andor. Kitért arra, hogy az unió 2020-ig legkevesebb 20 millió embert akar kiemelni a szegénységből, és a tagállamok ebben az évben megállapodnak abban, melyikük milyen nemzeti kötelezettségvállalást tesz e célkitűzés elérése érdekében. Az Európai Bizottság - tette hozzá - ugyancsak még ebben az esztendőben várható előterjesztésében részletesen kifejti, milyen eszközökkel látja leginkább elérhetőnek a szegénység és a társadalmi kirekesztés felszámolására irányuló célokat.


"A szegénység elleni küzdelem közös felelősséget jelent, megvan benne a maguk szerepe az EU-intézményeknek, a nemzeti hatóságoknak, a döntéshozóknak, a társadalmi partnereknek, a nem kormányzati szervezeteknek, a médiának, a vállalkozásoknak és azoknak is, akik megtapasztalják a szegénységet" - állapította meg Andor László.


Andris Piebalgs, a fejlesztési ügyek EU-biztosa szintén nyilatkozatban emlékezett meg a szegénység elleni küzdelem világnapjáról. Ebben emlékeztetett arra, hogy az úgynevezett fejlődő világban ma 1,4 milliárd ember él olyan mélyszegénységben, ami megfosztja jövőjük alakításnak lehetőségétől az érintetteket. Hangsúlyozta, hogy Európának vezető szerepet kell játszania a globális szolidaritás érvényesítésében.


Hétfőn és kedden kerekasztal-konferenciát tartanak Brüsszelben a szegénység és a társadalmi kirekesztés témájában, a soros belga EU-elnökség, valamint az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi főigazgatósága szervezésében.


Az évente megrendezett kerekasztal közös fórumot biztosít a kormányok képviselőinek, az EU-intézményeknek, a civil szervezeteknek, a szakszervezeteknek, a munkáltatói szervezeteknek és szakértőknek, valamint a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élők képviselőinek, hogy megosszák egymással a pozitív irányú változtatások bevált gyakorlati módszereit. Az idei kerekasztal központi témája az EU úgynevezett aktív befogadási stratégiája, valamint a következő évtizedre vonatkozó, "Európa 2020" elnevezésű stratégia lesz. Az első napi viták után a résztvevők helyszíni látogatásokon saját maguk is átélhetik és részletesebben megismerhetik az aktív befogadási stratégia különböző aspektusait.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite