2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágA német gazdaságnak havi 10 ezer képzett bevándorlóra van szüksége

A német gazdaságnak havi 10 ezer képzett bevándorlóra van szüksége


A képzett munkaerő hiánya a német gazdaság legnagyobb problémája - mondta egy hétfői interjúban a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) elnöke, aki szerint a problémát úgy lehet orvosolni, ha havi szinten 10 ezer képzett külföldi munkavállaló költözik az országba.

munka

Képünk illusztáció!


Eric Schweitzer a Bild című lapban megjelent interjúban elmondta: a német gazdaságot drámai mértékű munkaerőhiány fenyegeti. Jelenleg a 82 milliós lakosság több mint 50 százaléka, összesen 42 millió ember dolgozik, de az alacsony születési ráta miatt a következő 12 évben 6 millióval csökken a munkaképes korúak száma. A kiesést nem lehet pótolni csak a termelékenység növelésével, a hazai erőforrások mozgósításával és jobb kihasználásával, támaszkodni kell a bevándorlásra is - emelte ki a német gazdaság egyik legjelentősebb érdekképviseletének vezetője, hozzátéve, hogy Németországnak 2025-ig összesen 1,5 millió képzett külföldi munkavállalóra van szüksége.


Havi szinten nagyjából 10 ezer bevándorlót kellene elhelyezni a német munkaerőpiacon. Ehhez ki kell alakítani "a fogadtatás kultúráját" a bevándorlókkal foglalkozó állami hivatalokban. Egyebek között angolul beszélő munkatársakat kell alkalmazni, és minden nagyobb városban létre kell hozni egy-egy úgynevezett "Welcome-Centert", amely támogatást nyújt a letelepedéshez és beilleszkedéshez - mondta a DIHK elnöke.


Németország sikerrel kezelte a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságot. A gazdaság már 2010-ben növekedési pályára állt, és azóta egyre több bevándorlót vonz az ország. Az EU legnagyobb lélekszámú tagállamában 2002 és 2010 között folyamatosan csökkent a lakosság, majd megfordult a trend. 2011-ben csaknem 100 ezerrel nőtt a Németországban élők száma, tavaly pedig 200 ezerrel nőtt a lakosság, mert a népességfogyás irányába mutató demográfiai trendeknél erősebb volt a bevándorlás hatása.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-04-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite