2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
NagyvilágA német pénzügyminiszter lehet az Eurócsoport következő elnöke

A német pénzügyminiszter lehet az Eurócsoport következő elnöke

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter válthatja Jean-Claude Junckert az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurócsoport élén, Schäuble egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta: nem zárkózik el a feladattól.

unios_zaszlo

Schäuble neve hónapok óta forog a Juncker utódlása körüli találgatásokban, a konzervatív politikus azonban eddig nem nyilatkozott nyilvánosan, hogy elvállalja-e az Eurócsoport elnöki tisztségét. A Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjúban kifejtette: "német pénzügyminiszterként így is,úgy is mélyen bele kell folynom a dolgokba", ezért "nem mondom azt, hogy semmilyen körülmények között nem venném át az elnökséget". Hozzátette: a miniszter kollégák részéről nem érkezett ellenvetés az esetleges szerepvállalással kapcsolatban.

Jean-Claude Juncker 2005 óta irányítja a pénzügyminiszteri csoport munkáját. Legutóbb 2010-ben erősítették meg posztján, megbízatása júniusban jár le. A luxemburgi politikus nem vállal újabb mandátumot. Schäuble az interjúban kifejtette: igen bizakodó az euróövezet jövőjével kapcsolatban. "El tudom képzelni, hogy tíz év múlva valamennyi uniós tagország az eurót használja majd, pedig az EU nagyobb lesz, mint most". Hozzátette: akár unión kívüli európai országok, Norvégia és Svájc is csatlakozik majd a valutaunióhoz.

Az euróövezet két leginkább aktuális kérdésével kapcsolatban Schäuble kifejtette: Görögországban folytatni kell azokat a reformokat, amelyekről az athéni vezetés megállapodott a nemzetközi hitelezőkkel, "különben nincs perspektívája az országnak". Francois Hollande megválasztott francia államfő felvetésére, miszerint az államháztartási konszolidációt gazdaságélénkítő lépésekkel kellene kiegészíteni, elmondta: Berlin elutasítja a hiány és az adósság növekedése árán történő növekedésösztönzést, ugyanakkor szorgalmazza az uniós források hatékonyabb felhasználását. Érdemes volna például az uniós támogatásokat nagyobb mértékben összpontosítani "a duális szakképzésre, hiszen a fiatalok elhelyezkedési esélyei fontosabbak annál, mint hogy mindig csak új autópályákat építsünk" az uniós pénzekből.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite