2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA Nemzeti Kastélyprogram Pest és Nógrád megyei helyszíneiről egyeztetett a Forster Központ

A Nemzeti Kastélyprogram Pest és Nógrád megyei helyszíneiről egyeztetett a Forster Központ


A Nemzeti Kastélyprogram Pest és Nógrád megyei helyszíneiről egyeztetett kedden a Forster Központ vezetése a helyi önkormányzatok és szervezetek képviselőivel. A Pécelen tartott megbeszélésen az acsai, péceli, gyömrői, váchartyáni, ráckevei, aszódi, valamint a Szécsény-Benczúrfalvai kastély turisztikai, kulturális fejlesztéséről zajlott megbeszélés.

Széccény01

"A Nemzeti Kastélyprogram társadalmi egyeztetésének sorozatában ez volt a negyedik helyszín, amelyen a Forster Központ mellett részt vettek az érintett települések polgármesterei, a Pest megyei közgyűlés jegyzője, valamint országgyűlési képviselője. A programban végigvettük, melyek azok a szempontok, amelyek sikeressé tehetnek egy turisztikai-kulturális fejlesztést az adott helyszíneken" - fejtette ki Sághi Attila, a Forster Központ elnöke az MTI-nek a megbeszélés után.

Kiemelte: a települések vezetői, alapítványi szervezetei, vállalkozói több évtizedes munkát fektettek már abba, hogy a helyszínek turisztikai potenciálját, kulturális funkcióit, gazdasági lehetőségeit feltérképezzék, így a keddi megbeszélésen számos olyan ötlet hangzott el, amelyet a Forster Központ beépíthet a készülő megvalósíthatósági tanulmányokba, ezáltal használhatóvá, fenntarthatóvá és az adott településsel jobban együttműködővé téve a műemléki helyszíneket.

A program Pest megyei helyszínei nagyon különbözőek: van, amelyik életveszélyes állapotban van, de olyan is akad, amelyikben oktatási intézmény működik már lassan tarthatatlan körülmények között - részletezte Sághi Attila, megjegyezve, hogy eddig nem volt olyan "fejlesztési akarat", amelynek segítségével akár az oktatási funkció javulhatott volna vagy turisztikai szempontok érvényesülhettek volna ezeken a helyszíneken.

"Készítettünk egy előzetes kalkulációt, amely szerint háromnegyed részben uniós forrásból, egynegyed részben pedig hazai forrásból táplálkoznánk. Mivel az uniós forráshoz csatlakozó állami keret 10 milliárd forint, elmondható, hogy a műemléki szakma rég nem látott ilyen fejlesztési lehetőséget, mint amely most rendelkezésre áll" - mutatott rá.

Az előkészítő munka során már megtörtént a források helyszínekre bontása, amelyben egy helyszínhez mindenhol egy projekt tartozik és helyszínenként maximum 1,5 milliárdos uniós forrást kaphat. Ezt az összeget néhány helyen a Forster Központ állami forrással egészíti ki.

"A legkisebb fejlesztési elképzelésünk 300 millió forint, a legnagyobb pedig 3 milliárd" - mondta el az elnök, hozzátéve, hogy csak a megvalósíthatósági tanulmányok elkészülte után lehet pontos összegekről beszélni.

Az érintett helyszínek között szerepel ¬Pécelen a Ráday-kastély, Acsán a Prónay-kastély és parkja, Aszódon a Podmaniczky-kastély és a Podmaniczky-Széchenyi-kastély, Gyömrőn a Teleki-kastély, Váchartyánban a Rudnay-kastély, Ráckevén a Savoyai-kastély, valamint Szécsényben a Benczúr-kastély.

A Forster Központ a 2014-2020-as időszakra fejlesztési koncepciót dolgozott ki, amelynek alapját a tartósan állami tulajdonban tartandó műemléki állomány fejlesztése, valamint a természeti és kulturális örökségek védelme adja. Az intézmény örökségfejlesztési programja a magyarországi kastélyok, várak és egyéb műemlékek fejlesztését célozza, amelynek részét képezi a kastélyfejlesztéseket összefoglaló Nemzeti Kastélyprogram.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-02-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite