2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonA nevelőszülők jövőre foglalkoztatási jogviszonyt kapnak

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

A nevelőszülők jövőre foglalkoztatási jogviszonyt kapnak

A nevelőszülők 2014. január 1-jétől már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat az akkor hatályba lépő gyermekvédelmi törvény értelmében.

gyerekek


Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tárca nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampánykörútjának Pest megyei állomásán - a megyei önkormányzat budapesti épületében - azt mondta, szeretnék a nevelőszülők (illetve a januártól megváltozó elnevezéssel a befogadó szülők) jogviszonyát megváltoztatni. Elmondta, ma Magyarországon 5600 nevelőszülő közül csaknem 3200-nak nincs társadalombiztosítási jogviszonya, ezen változtatni akarnak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nevelőszülők nem 8, hanem lényegében 24 órás tevékenységet végeznek, ezért a kormányzat azzal is el akarja ismerni a munkájukat, hogy egészség- és nyugdíjbiztosítást ad nekik. Közölte, már megkezdték az ehhez szükséges jogszabályok módosításának előkészítését.


Az újságíróknak kiosztott háttéranyagban az áll, hogy a január 1-jétől hatályos változás lényeges eleme, hogy a foglalkoztatási jogviszony - amely kiterjed a helyettes szülőkre és a "hagyományos" nevelőszülőkre is - szolgálati időre fog jogosítani. A januártól hatályos jogszabály bevezeti a "befogadó szülő" fogalmát; ebbe beletartoznak majd az átmeneti gondozást biztosító úgynevezett helyettes szülők, a szakellátásban élő gyermeket ellátó nevelőszülők és a hivatásos nevelőszülők. A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországon csaknem 200 ezer gyerek számít veszélyeztetettnek, és közülük 21 ezren részesülnek gyermekvédelmi gondoskodásban. Erre utalva azt hangoztatta, céljuk az, hogy az állami gondoskodásba kerülő gyerekeket - különösen a 12 év alattiakat - nevelőszülői családokban helyezzék el.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-01-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite