2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA Nógrád megyei éhségmenetről is ír a külföldi sajtó

Külföldi sajtó Magyarországról - a székelyzászló-ügy, az éhségmenetek és az Alkotmánybíróság


A székely zászló használatáról kialakult vitáról közölt cikket a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) hétfőn. Eközben a Profil című osztrák hetilap nyomtatott kiadásában az éhségmenetekről jelent meg riport, a német Spiegel Online pedig az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok tervezett módosításáról közölt beszámolót.

ehsegmenet2013

A székely zászló jogállása körüli vita megmérgezte a Bukarest és Budapest közötti viszonyt - írta prágai keltezésű írásában Rudolf Hermann, a liberális konzervatív svájci lap, az NZZ tudósítója. Meglátása szerint a vita olyan időpontban robbant ki, amikor a romániai magyar kisebbség viszonya a központi állammal amúgy is feszültebb, mint egyébként szokott lenni. Az RMDSZ - írta - nyolc és fél éven át tagja volt a kormányoknak, s ezúttal is kész lett volna az együttműködésre a szociálliberális párttal, de annak nacionalista szárnya hevesen tiltakozott ez ellen. A tudósító úgy látja, az RMDSZ részvétele a különböző színezetű kormánykoalíciókban azt eredményezte, hogy Romániában a kisebbségi kérdés körül sokkal kevesebb a politikai "lárma", mint például Szlovákiában. Elvehetné a kisebbségi kérdés élét - írta - , ha általánosságban több hatáskört kapnának a régiók Romániában. A bukaresti centralizmusnak mindenesetre Erdély esetében történelmi dimenziója is van, és egyes megfigyelők szerint politikai körökben az a vélekedés uralkodik, hogy az autonómia biztosítása lépés lenne a román nemzetállam szétesése felé - írta az NZZ.

http://www.nzz.ch/aktuell/international/rumaeniens-szekler-wollen-flagge-zeigen-1.17994324

A Profil című hetilap nyomtatott kiadása az éhségmenetekről közölt riportot. A szerző, Gregor Mayer a Nógrád megyéből indult tüntetőket kísérte el egy darabon és beszámolt a követeléseikről. A tüntetők egyike azt mondta a lapnak, a közmunkáért kapott 47 ezer forintból nem lehet megélni. A Fidesz ezt vitatja, az éhségmenetekre pedig "cinizmussal reagál" - írta a lap. Mezőkövesden "pártfunkcionáriusok" olyan transzparensekkel fogadták az éhségmenetet, amely arra szólította fel őket, hogy "dolgozzanak, ne a balhét keressék" - írta a lap.

Az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok tervezett módosításáról közölt beszámolót a Spiegel Online német hírportál. A Magyarország: Orbán miniszterelnök meg akarja fosztani hatalmától az Alkotmánybíróságot című beszámoló szerint "Orbán Viktor (...) kemény eszközökhöz folyamodik az Alkotmánybírósággal folytatott hatalmi harcban". Az alaptörvény javasolt módosításának hátterével kapcsolatban kifejtették: a bírói testület azzal "hívta ki maga ellen a kormány haragját", hogy az utóbbi hónapokban a Fidesz által elfogadott törvények közül többet alkotmányellenesnek minősített.


"Orbán az autokratikus hajlamaival újra és újra beleütközik a határokba, amelyeket az Alkotmánybíróság szab meg számára" - tette hozzá a Spiegel Online, megjegyezve, hogy a testület hatáskörét már korábban is szűkítették.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-regierungschef-orban-will-verfassungsgericht-entmachten-a-882486.html

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-02-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite