2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonÁNTSZ: Magyarországon mostanáig nem jelent meg a hasmenéses járvány

ÁNTSZ: Magyarországon mostanáig nem jelent meg a hasmenéses járvány

Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

intenziv


A betegek jól vannak, szövődmények kialakulására semmilyen jel nem utal - tette hozzá. A helyettes tiszti főorvos azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a betegség kórokozóját hordozza. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.

Mint mondta, Németországban háromféle terméket vizsgálnak, ebből kettő spanyolországi uborka, egy pedig holland vagy dán eredetű uborka. Szabó Enikő hangsúlyozta: nem elegendő csupán a vízcsap alá tartani a zöldségeket, hanem csak alapos megmosás után, hámozva ajánlott fogyasztani.


Kiemelte továbbá: nem megfelelő higiénés körülmények között emberről emberre is terjedhet a betegség, ezért a rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos. Azoknak, akik a közelmúltban Németországban jártak, és tapasztalják a tüneteket, továbbra is azt ajánlja: ne kezdjenek antibiotikum-kúrába, mert az akár súlyosbíthatja is a tüneteket. Hasfogó szedése sem javasolt, mivel ezáltal a méreganyag nem tud távozni a szervezetből.


Szabó Enikő azt mondta, a legfrissebb információk szerint Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést. Hozzátette: az érintett országokban csaknem háromszáz olyan betegről tudnak, akiknél már valamilyen szövődmény is kialakult. Mint mondta, hivatalosan eddig két olyan betegről számoltak be, aki bizonyítottan a szövődményként kialakult veseelégtelenségben halt meg.

Szabó Enikő emlékeztetett, hogy a héten körlevélben értesítették az ország összes kórházát: kötelesek azonnal, telefonon tájékoztatni az OEK-et, ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható. Ennek eredményeképpen mostanáig öt minta érkezett a központba, és ezek a szombatra elkészült vizsgálati eredmények alapján mind negatívak lettek a járványt okozó baktériumra.

Németországban nem csillapodik a hasmenéses járvány, vasárnap délelőtti adatok szerint a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett; az áldozatok valamennyien észak-németországiak. A Robert Koch járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban jóval több mint ezer fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem háromszáznak az állapota válságos. Egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a járvány még messze nem érte el tetőpontját.
Egy német cég - szombat éjjeli prágai közlés szerint - Csehországon kívül Magyarországra is küldött olyan spanyol uborkát, amely gyaníthatóan fertőzést okoz.


A francia egészségügyi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy Franciaországban három olyan ételmérgezéses esetet észleltek, amely összefüggésbe hozható a németországi hasmenéses járvánnyal. Mindhárom, kórházban ápolt ember a közelmúltban tért haza Németországból. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt az MTI-t úgy tájékoztatta a spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felére várhatók.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite