2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
ItthonÁNTSZ: a kórházi fertőzések tekintetében az európai átlag szintjén vagyunk

ÁNTSZ: a kórházi fertőzések tekintetében az európai átlag szintjén vagyunk


Az antibiotikumra nem reagáló (rezisztens) kórokozók kórházi előfordulása tekintetében Magyarországon is hasonló a helyzet, mint az európai unió tagállamainak átlagában - mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa hétfőn, Budapesten.

korhazegy

Képünk illusztráció!


A szakember kifejtette: a magyar kórházakban kezelt 10 ezer betegből egy-kettő kap multirezisztens - azaz antibiotikumra nem reagáló - kórokozó által okozott fertőzést.


Melles Márta elmondta, Magyarország 2006 óta köteles jelenteni az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket. E jelentés szerint 2800 multirezisztens fertőzöttet ápolnak egy évben Magyarországon, közülük 80-90 hal bele a fertőzésbe. Hozzátette, ezek a betegek igen súlyos állapotban vannak, intenzív terápiás ellátást kapnak.


A főigazgató kiemelte, a probléma túlmutat az egészségügyi személyzet hozzáértésén, lehetőségein, össztársadalmi és egyben globális ügyről van szó. Az egészségügyi ellátással kapcsolatban Európában és ezzel együtt Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot.


Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy az esetek nagy többségében a túlzott antibiotikumhasználat vezetett oda, hogy a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-11-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite