2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonÁNTSZ: Sötétbordó riasztást adtak ki a parlagfűre

ÁNTSZ: Sötétbordó riasztást adtak ki a parlagfűre


A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország egyes részein már sötétbordó, a hat fokozatú skálán negyedik szintű riasztás van érvényben - közölte csütörtökön a tisztiorvos facebook oldala a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe alapján.

parlagfu1

Sötétbordó színű riasztás van érvényben például Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Debrecen környékén. Ezeken a területeken naponta, köbméterenként kétszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére bordó, vagyis harmadfokú riasztást adtak ki. A levegő pollenkoncentrációja ezeken a területeken is nagyon magasnak számít, minden allergiásnál heves tüneteket okoz.

A tisztiorvos facebook oldalán megtekinthető térkép szerint azokon a területeken, ahol nem bordó, vagy sötétbordó, még ott is vörös, azaz másodfokú riasztás van. Ilyen területek: Szombathely, Tatabánya, Salgótarján és Békéscsaba térsége. Ezekben a régiókban is magas a levegő pollentartalma, amely az allergiásoknak szintén tüneteket okoz.

A kánikula miatt még a múlt hét végi értékekhez képest is tovább nőtt a légtér parlagfű pollenterheltsége, illetve az ebből fakadó egészségügyi kockázat. Továbbá amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következő hetekben is növekedő, illetve hasonlóan magas parlagfű pollenkoncentráció várható - olvasható a tisztiorvos facebook oldalán.

A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján (oki.wesper.hu) és az ÁNTSZ weblapján, valamint a tisztiorvos facebook oldalán.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

 

Forrás : MTI / HÍP PORT 24

 

2011-08-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite