2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAnyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében

Anyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében


Anyagtudományi tudásközpontot hoz létre Nógrád megyében a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) és a megyei önkormányzat; a központban olyan környezetvédelmi mintaprojekteken dolgoznak majd, mint például a nagy szervesanyag-tartalmú szennyvizek tisztítása - erről csütörtökön írtak alá együttműködési megállapodást Salgótarjánban.

Becsó Zsolt003

Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: az együttműködés célja, hogy növekedjen Nógrádban a tudásgazdaság szerepe a jövedelemtermelésben, a foglalkoztatásban, és ellensúlyozni akarják azt a szellemipotenciál-veszteséget, amelyet az egyetlen megyebeli felsőoktatási intézmény, a salgótarjáni Pénzügyi és Számviteli Főiskola megszűnése okozott.

Az elnök közölte: a tudásközpont projektterveit a Nógrád megye számára 2014 és 2020 között megnyíló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében dolgozzák ki, és a konkrét részletekről később állapodnak meg. A központot, zöldmezős beruházásban, várhatóan Salgótarjánban alakítják ki.

Horváth Ákos, az MTA EK főigazgatója az együttműködés szakterületei között nevezte meg a környezeti ártalmak kutatását, a levegőszennyezés feltárását, a decentralizált villamosenergia-hálózatok környezeti hatásainak vizsgálatát. Emellett elsősorban az energiatermelés, az energetika területén használható versenyképes termékek, speciális berendezések előállításában gondolkodnak külföldi piacokra, nem tömegtermeléssel.

Tesztüzemként környezetvédelmi laboratóriumot is létrehoznak. Egyes projektek olyan kevéssé feltárt, illetve kevéssé fókuszban lévő problémákat céloznak meg, amelyek a következő években egyre fontosabbakká válnak, ilyen a különböző gyógyszer- és szerves hulladékokkal szennyezett felszíni vizek, ivóvizek innovatív módszerekkel történő tisztítása - ismertette.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-04-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite