2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAnyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében

Anyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében


Anyagtudományi tudásközpontot hoz létre Nógrád megyében a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja és a megyei önkormányzat - erről a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyaltak Salgótarjánban.

skuczy_rakossy


A magas hőmérsékleten is szilárd anyagok és a fejlett szennyvízkezelési technikák ipari bevezetésével foglalkozó központtól a többi között azt várják, hogy munkahelyeket teremtsen és Nógrád megye bekerüljön a tudományos fejlesztések országos vérkeringésébe.


Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke elmondta: az önkormányzat helyszínt, épületet és alapinfrastruktúrát, a kutatóközpont eszközöket és tudományos hátteret ad a beruházáshoz, amelyet uniós forrásból akarnak megvalósítani. A pályázati feltételek még nem ismertek, így az alapításról még nem tudnak dönteni, de nonprofit kft. létrehozásában gondolkodnak, 3 millió forintos törzstőkével - tette hozzá.


Horváth Ákos, a kutatóközpont főigazgatója az ülésen közölte: nem döntöttek még a helyszínről, de legalább három hektáros, jól megközelíthető területre van szükség, ahol rendezvényeket, konferenciákat is tartanak, és ahová "tudományos turistákat" is visznek.


Hozzátette, a laboratórium egy-két év alatt elkészülhet, és önfenntartóvá válhat azáltal, hogy szolgáltatásként ajánlja fel az eszközeit, így a vízsugaras vágógépeket, szikraforgácsolókat vagy mintaszeletelőket.


A létrehozandó anyagtudományi tudásközpont szakterületei között lesz a környezeti ártalmak kutatása, az energetika, energiatermelés területén használható versenyképes termékek, speciális berendezések előállítása. Foglalkoznak majd a vegyipar - elsősorban a gyógyszeripar - melléktermékeinek újrahasznosításával, a szerves hulladékokkal szennyezett ivóvíz innovatív módszerekkel történő tisztításával is.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-04-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite